Una dintre abilitățile de care dau dovada liderii în timpuri de criză este reziliența, adică încăpățânarea de a nu ceda, de a căuta și găsi soluții chiar și atunci când nu se întrevăd. Liderii trebuie să fie rezilienți pentru că ei sunt ultima redută în fata greutăților, ei trebuie să ofere speranță și răspunsuri celor care îi urmează. Și trebuie spus, nicicând nu este mai mare presiunea pe lideri decât în timpuri de criză când motivația nu mai este de a crește, ci de a supraviețui. Așteptările pe care oamenii le au de la liderii lor cresc direct proporțional cu dificultățile resimțite. Și apropo, leadership-ul nu este despre ierarhii de management: CEO; Director General, etc. Nu doar aceștia sunt lideri, ci toți cei care au răspunderea pentru altcineva.
De unde puterea de a fi rezilient?
Dar liderii sunt oameni la rândul lor, de unde puterea și energia de a fi rezilienți? La unii este o caracteristică naturală, ține de firea și de personalitatea lor. La cei mai mulți însă, reziliența se dezvoltă și se antrenează cu fiecare experiență și cu fiecare dificultate confruntată. Liderii se antrenează implicit și explicit pentru a fi rezilienți acumulând experiență în rezolvarea problemelor, descoperind căi de a face față emoțiilor negative care îi încearcă pe toți, căpătând încredere în sine că deși răspunsul poate nu se vede acum, va deveni vizibil puțin mai târziu în viitor, și asta pentru că a mai trecut prin situații similare.
Liderul rezilient
Nu este ușor să fii rezilient, nu este ușor să speri că vei depăși criza când nu i se întrevăd marginile. Și nu există garanții: acesta este de obicei elementul psihologic care îi omoară pe toți. Pentru că dacă am ști cu certitudine că drumul este bun, am avea încredere, așa cum avem încredere în busola care ne indică direcția, știm că deși departe, este cert faptul că mergând în acea direcție ajungem la destinație. Dar timpurile de criză sunt și timpuri de mari incertitudini și nimeni nu are o busolă absolută. Aici se vede forța și puterea liderilor adevărați! Un vechi proverb spune: oricine poate tine cârma pe o mare liniștită! În timpuri de criză nu mai este de ajuns să fim buni manageri, administratori de procese și bugete. Adevărat: nu există un test de leadership mai revelator decât testul unei crize depășite cu bine. Este testul cel mai greu de trecut dar cu certitudine, cel care spune adevărul despre oameni.
Siguranță și încredere
Liderii adevărați se cunosc mai ales în situații de criză. Se fac repede remarcați prin hotărâre și determinare. Oamenii îi urmează aproape instinctiv pentru că emană siguranță de sine și încredere. Sunt puternici și devin un far călăuzitor pentru toți ceilalți deoarece principala misiune a liderului este să arate direcția și să confere certitudini acolo unde nu sunt. Oamenii îl urmează pentru că reprezintă o fundație solidă, o stâncă pe care își pot clădi acțiunile și planurile de viitor.
Fă-ți deci o analiză personală, un demers de introspecție: eu ce transmit subordonaților mei? Cum fac față dificultăților? Am sau nu am răspunsuri? Unde le găsesc? De ce ar fi soluțiile mele mai bune ca alte altora? Este criză, fac ceva diferit sau nu de ceea ce făceam înainte? Schimb ceva la mine, adopt noi comportamente, știu tot ce trebuie să știu, mai am nevoie să învăț ceva? Sunt oamenii mei mulțumiți?
La Academia de HR ajutăm oamenii să devină Lideri Puternici, capabili să motiveze și să inspire!