Nu toate companiile înțeleg încă importanța strategică a departamentului de HR și rolul său în organizație, dar adevărul este că nici HR-ul nu trebuie să stea așteptând să i se recunoască meritele. Acestea trebuie câștigate și dovedite. Responsabilitatea transformării HR-ului în HR Business Partner aparține în egală măsură deci și oamenilor de resurse umane care trebuie să își dovedească valoarea pentru organizație. Este simplu: devii Business Partner atunci când poți să contribui la business! Și din fericire, HR-ul poate contribui în nenumărate moduri directe și extrem de importante! Iată câteva:

Atragere talente

Nicio organizație nu este mai bună decât oamenii săi și nu are cum. În fapt, succesul unei organizații stă exact în oamenii săi: cu cât aceștia sunt mai bine pregătiți și calificați, cu atât mai simplu pentru organizație să își atingă obiectivele. Iar unii oamenii chiar sunt greu de găsit, chiar și în perioade de criză și recesiune economică. Pentru că, pentru oamenii buni se bat toți în egală măsură iar dacă ne uităm în domenii precum IT, comunicații, retail, pharma… războiul pentru talente este mai acerb ca oricând: oamenii cu adevărat buni au întotdeauna de unde alege, iar aici se vede importanța unui departament HR bun, pentru că aduce oameni în organizație care ar fi putut lejer să meargă în altă parte!

Motivare și Engagement

Nu este de ajuns să atragi în organizație oameni de talent, aceștia mai și trebuie motivați, altfel după entuziasmul specific începutului, oamenii își pierd interesul și pot deveni sub-productivi. Motivarea angajaților nu este o activitate pe care o faci odată pe an și basta, este un proces continuu, ce trebuie făcut zi de zi, lună de lună. Iar aici HR-ul are o contribuție majoră atât direct, cât și indirect, prin modul în care pregătește managerii operaționali (care au rolul lor în motivarea subordonaților) și prin modul în care construiește o cultură a recunoașterii și aprecierii. Consecință: angajați motivați care dau totul pentru organizație și fac cât 3 oameni sau angajați demotivați care nu produc nici cât să își acopere salariul ori chiar angajați toxici, care vorbesc compania de rău oriunde au ocazia și îi otrăvesc și pe alții.

Training și dezvoltare

Trăim într-o eră în care învățarea continuă a devenit o necesitate, este un imperativ pentru orice angajat și orice companie care are pretenția să rămână în piață. Trainingul poate fi perceput ca un cost sau ca o investiție, dar cu certitudine aduce beneficii importante companiilor, atât sub aspectul creșterii productivității muncii ca urmare a celor învățate cât și sub aspectul motivării respectivilor angajați. Iar dacă tot a devenit o necesitate, de ce să nu fie bine făcut și organizat de profesioniști – rolul HR-ului fiind central în deservirea nevoilor de training.

Dezvoltarea managerială

Managerii sunt coloana vertebrală a oricărei companii asigurând comunicarea pe verticală și monitorizare responsabilităților pe orizontală. Un manager bine pregătit amplifică potențialul echipei și devine un lider inspirațional, un manager slab pregătit în ale managementului își demotivează oamenii care mai devreme sau mai târziu plecă, nu mai vorbim că evident nu obține rezultate. Iarăși, aici HR-ul poate avea o contribuție notabilă, ajutând la dezvoltarea abilităților de People Management ale unor manageri altfel axați pe operațional. Lucrul cu oamenii este o abilitate în sine, diferită de cele tehnice.

Managementul schimbării

Schimbarea a devenit singura constantă, ba chiar putem spune că am pășit în era schimbării accelerate. Schimbarea se întâmplă că vrem sau nu vrem, putem fi victimele schimbării sau campionii săi! Dar schimbarea începe de la oameni și se termină la oameni, dacă oamenii nu se schimbă, nu există schimbare. Și evident, cine poate avea un rol în managementul schimbării în organizație? HR-ul, departamentul care prin natura lui angajează oamenii, administrează actele lor, îi cunoaște pe toți și îi ajută pe toți în orice problemă sau nevoie au.

Acestea sunt doar câteva dintre responsabilitățile mari care dau HR-ului oportunitatea de a contribui la succesul organizației devenind cu adevărat strategic. Devenirea ca HRBP nu se întâmplă însă peste noapte iar HR-ul trebuie să ia atitudine și să deprindă mentalitatea și abilitățile necesare transformării pentru că de el depinde în cea mai mare măsură ce rol va juca.

La Academia de HR ajutăm departamentele de Resurse Umane să facă Performanță prin Oameni!