Un sfert dintre directorii executivi globali se așteaptă ca implementarea inteligenței artificiale generative să conducă la reduceri de personal, reduceri situate undeva între 5 și 10% doar în acest an (2024), conform unui sondaj prezentat recent la Davos, Elveția. Domeniul bancar, asigurările, logistica sunt industriile cele mai predispuse să se confrunte cu pierderi de locuri de muncă din cauza uneltelor AI de ultimă generație, conform sondajului realizat de PwC înaintea Forumului Economic Mondial de la Davos. Adevărul este că, în grade și proporții practic toate industriile vor fi treptate treptat afectate. De ce se întâmplă astfel? Pentru că experiența de utilizare de până acum arată clar că AI-urile cresc în mod clar profitabilitatea și eficiența în derularea multor activități. La nici puțin peste un an de la lansarea publică a ChatGPT, AI-urile sunt peste tot în jurul nostru, ba mai mult a început procesul de integrare al AI-urilor în softurile de largă utilizare respectiv în diverse tehnologii de uz curent, acum toate noile features vorbesc de integrarea cu AI – de la cele mai telefoane, la sisteme de operare! Este deci doar începutul, peste 10 ani, AI-urile de acum ni se vor părea de-a dreptul primitive!

Viitorul este aici

Un număr tot mai mare de companii plănuiesc să implementeze o formă sau alta de AI în cursul anului 2024, după ce 32% au raportat că l-au adoptat deja în compania lor în 2023. Și este normal să fie așa, AI-urile chiar ajută, folosirea lor devenind un fapt curent pentru sute și sute de milioane de oameni, după cum o dovedesc statisticile de utilizare privind ChatGPT publicate de OpenAI. Nu ne putem opune progresului, nici nu se pune problema! AI-urile sunt aici ca să rămână!

Impactul AI în piața muncii

Dar subiectul impactului AI-urilor asupra pieței muncii, totuși rămâne: până la 10% din forța de munca își va pierde locul de muncă anul acesta fix din cauza AI-urilor! Din fericire cifrele pentru România vor fi ceva mai mici, poate situate în jurul procentului de 3-5% deoarece ne aflăm încă în urmă în ceea ce privește digitalizarea și capacitatea de a opera cu tehnologii digitalizare la nivel de masă (din categoria tot răul spre bine – transformarea digitală este încă un deziderat la noi, un proces în curs adevărat, un subiect de actualitate, dar departe țintele propuse – vedem deja dificultățile și problemele uriașe cu care ne confruntăm în ceea ce privește e-Factura). Subiectul rămâne însă de actualitate, faptul că avem o perioadă de grație mai lungă, îl face cu atât mai necesar – până când nu devine cu adevărat prea târziu!

Ce vor face deci acești 5-10% care vor fi disponibilizați în 2024?

Ce vor face acești 5-10%? Este un moment de wake-up call, vedem deja afară că sunt anunțate tot felul de concedieri, de la companii de la care de altfel aproape că nu te-ai aștepta, nume grele ale industriei și tehnologiei. Dar exact din acest motiv aceste companii sunt primele care recurg la aceste măsuri, pentru că sunt primele care implementează AI-uri în procesele operaționale curente, pentru cu au fost și sunt companii avangardiste, nu de alta au ajuns unde sunt – au fost și sunt early adopters, companii care inovează și se inovează din interior. Adevărat este și trebuie spus, că nici noi oamenii, nu ne mai dorim să facem diverse activități plictisitoare și repetitive. Vedem acest aspect în modul în care reacționează piața la acest tip de joburi: fluctuație crescută, dificultăți majore în atragerea și identificarea de personal disponibil. Noile generații nici măcar nu vor să audă de astfel de joburi, este din acest punct de vedere o situație win-win: bine că sunt alternative, pentru că oamenii oricum nu ar mai fi făcut mult timp acele activități. Vom asista în perioada care vine la un proces de mapare sistematică a joburilor din organigramă, a fluxurilor de activitate, a proceselor interne astfel încât acestea să fie redesenate, re-gândite din perspectiva automatizării, digitalizării și mai ales, transferării lor către AI-uri specializate.

Nu doar livrăm candidați: găsim oameni care aduc valoare adăugată!

Cauți personal?
Cauți personal?

Din fericire, piața este în deficit de talente, oamenii ”buni” = motivați, cu istoric profesional, cu panaj larg de competențe își vor găsi imediat sau destul de repede. În acest proces însă, vor fi și mulți oameni care însă, din diverse motive, nu vor știi/nu vor putea să se adapteze singuri. Este nevoie de training, de up-skilling, de achiziționarea de noi competențe din noua generație…pentru suficient de mulți oameni va fi o mare provocare. Sunt probleme sistemice ce țin de educație (am tot văzut tulburările și disfuncționalitățile majore pe acest segment anul trecut), acces la finanțare și la tehnologie… lanțul cauzal este lung și greu de rezolvat peste noapte.

Ne vom bate cu AI-urile și roboții pe joburi?

Lărgind perspectiva, vom ajunge să ne batem cu AI-urile pe joburi? În ce măsură suntem și mai putem rămâne relevanți? Că va dura 5 ani sau 10 ori chiar 15… progresul este de neoprit.. la început 5% apoi 10%.. apoi 15% apoi… 30%… 50%… tot mai mulți oameni vor deveni înlocuibili sau chiar vor fi înlocuiți de AI-uri, roboți, etc. Va reuși piața muncii să creeze noi oportunități, atât de repede, la fel de repede pe cât disponibilizează, pentru atât de mulți oameni? Puțin probabil că această tranziție către Mâine va decurge lin. Și chiar dacă vor fi joburi pentru toți, această tranziție va veni cu multe costuri, financiare, emoționale și de timp, cu toții vom fi nevoiți să ieșim din zona de confort!

Până când devine (și va deveni) o problemă socială, momentan o putem trata în cheie personală: EU ce fac dacă devin înlocuibil? Ce pun în loc, ce (altceva) știu să fac? Întrebarea este validă și pentru companii, pentru că multe vor fi efectiv ”măturate” de valul de automatizare, care vine din amonte sau din lateral, astfel încât activitatea lor de bază va dispărea la rândul ei. Nu este moment mai bun decât acum, să ne punem aceste întrebări, fiecare în parte.

Era Abundenței

Sau poate AI-urile și roboții vor crea o lume a abundenței, în care doar un număr foarte mic de oameni va mai fi implicit necesar să muncească, iar toți ceilalți vor beneficia de Venitul Universal Minim Garantat – în baza statutului ab initio de ființă umană, asistați fiind de o suită de roboți personali și asistenți AI care vor face totul în locul nostru? Este prea devreme să avem răspunsuri la aceste întrebări, dar ele s-au pus de mult în romanele și filmele SF, utopii și mai ales distopii (vezi Terminator, Matrix), care acum, cine ar fi crezut, în timpul vieții noastre, nu mai sunt deloc fantezii SF ci Realitatea cu care ne confruntăm.

La Academia de HR punem întrebări relevante care ne ajută să ne stabilim strategia pentru viitor!