Cine s-ar fi gândit că interviul, partea (aparent) cea mai ușoară a Recrutării va fi piatra de moară în atragerea candidaților pentru firma OctaServ Logistică*, specializată în transport de marfă, distribuție și logistică? Cu o flotă modernă de camioane Euro 6, acoperind zona de transport general, transporturi frigorifice, electronice, food & beverages, etc., OctaServ s-a poziționat bine în piață drept un partener de încredere care livrează la timp și fără pierderi.
Candidații trebuie tratați cu respect
Dificultatea cea mai mare a firmei în prezent nu este găsirea de comenzi ci găsirea de șoferi, oamenii sunt tot mai greu de recrutat, odată în plus că sunt multe companii care se bat pentru exact același public țintă. Așa că, patronul companiei, a pus întârzierile din recrutare pe seama condițiilor dificile din piață. Asta însă până într-o zi când un coleg l-a atenționat despre mesajele postate pe Facebook unde candidații de la interviuri veniți la OctaServ se plângeau despre modul cum au fost tratați, prin relatări de genul: ”Omul n-avea nicio treabă cu interviurile, a răspuns de 3 ori la telefon în timpul discuției, nu m-a lăsat să vorbesc mai mult de 2 idei, ce mai – interes total pentru un posibil viitor angajat! Vă dați seama cât de motivat am fost după ce am plecat de la interviu, convins fiind să nu mai calc vreodată pe acolo? Păi dacă la interviu s-au comportat așa cu mine, cât încă nu sunt angajat, dar după ce aș fi? Nu-nu, mai bine pa-pa!”!
Nu doar companiile evaluează candidații ci și candidații evaluează companiile
Wow, Dl. Ionescu și-a revenit cu greu, mai ales că a dedus din context persoana la care se referea candidatul – un manager altfel cu mare vechime în organizație! Prima reacție a fost să își confrunte managerul dar apoi s-a gândit mai bine, realizând că de fapt ”omul” cum a fost denumit de candidat, nu avea o problemă de atitudine cât una de educație în recrutare! Mai ales că, pe o piață cu deficit, nu doar angajatorii își evaluează candidații ci și candidații își evaluează viitorii angajatori, alegerea fiind reciprocă!
Ce trebuie să știe managerii operaționali despre interviul de recrutare
Imaginea lăsată la interviul de recrutare candidatului este extrem de importantă în fluxul de recrutare: odată că iată, poți pierde un angajat altfel valoros, apoi că mai și scrie despre tine pe site-urile de reviews și pierzi deci de două ori! Cine știe câte sute de persoane vor citi acele postări și câți dintre ei vor fi sigur influențați nici măcar să nu mai aplice la interviu! Nu e de mirare deci de ce, în ultima vreme ne-a fost tot mai greu să atragem șoferi: da, piața e dificilă dar și noi ne-am făcut-o cu mâna noastră – s-a gândit patronul!
Concluzii: managerii trebuie să învețe despre interviul de recrutare
După ce s-a calmat realizând că din punct de vedere profesional managerii săi sunt la rândul lor greu de înlocuit, Dl. Ionescu a decis să își trimită managerii operaționali implicați în recrutare la un curs specializat despre susținerea interviurilor într-un mod profesional. Până la urmă, nu doar HR-ul trebuie să știe astăzi să facă recrutare ci, în egală măsură, toți cei care intră într-un fel sau altul în contact cu candidații.
*studiu de caz real, numele companiei a fost schimbat.
La Academia de HR venim cu soluții inteligente care ajută companiile să atragă oameni de valoare! Află detalii aici!