Societatea trece printr-o serie de transformări fără precedent, transformări abrupte și profunde care se produc într-un ritm alert așa că mulți nu sunt cu adevărat pregătiți, încercând să se adapteze din mers.

Transformarea muncii va afecta miliarde de oameni

Foarte interesant este să urmărim modul în care munca în sine, modul în care muncim se schimbă pentru că această schimbare afectează și va afecta miliarde de oameni. Suntem în plin proces de transformare a muncii din ceva ce a fost mai mult o necesitate în ceva ce devine tot mai mult o pasiune. Oamenii de fapt nu mai vor să muncească în modurile tradiționale, de la 09.00 la 17.00, într-o locație fixă, având un șef și făcând o activitate repetitivă și fără sens pentru ei. Sigur că acele activități sunt necesare și importante în fluxul de producție, dar luate în sine, nu au nicio semnificație, reprezintă doar rezultatul modului în care s-a produs diviziunea muncii.

Nimeni nu mai vrea să fie o rotiță în sistem

Nimeni nu mai vrea să fie o rotiță în sistem, cureaua de transmisie la bandă rulantă, roboți umani în curs de dezumanizare prin repetiție. Cu atât mai puțin generațiile mai noi care au cunoscut deliciile libertății încă de când s-au născut, care s-au obișnuit să obțină totul repede și din câteva apăsări de taste ori atingeri pe ecranul telefonului. Astăzi putem produce bani în atât de multe feluri încât munca în sens tradițional devine anacronică și desigur, va fi preluată de roboți. Nu roboții vin peste noi, ei nu au voință ca să vină singuri, noi ii fabricăm și îi chemăm să ne înlocuiască la banda rulantă pentru că ne-am plictisit și vrem mai mult. Dacă facem ceva, vrem să facem cu plăcere, dacă facem ceva, vream să ne reprezinte, dacă facem ceva, vrem să conteze! Suntem în căutarea sensului vieții noastre, căutăm acele joburi care ne duc mai sus decât putem urca noi singuri, companiile de succes ale viitorului vor atrage talente pentru că oferă sinergii și șansa de a face mai mult împreună.

Nu doar livrăm candidați: găsim oameni care aduc valoare adăugată!

Cauți personal?
Cauți personal?

Termenul de ”angajat” va dispărea

Companiile viitorului nu vor mai avea 100, 1000 ori 10.000 de angajați ci 100, 1000 ori 10.000 de asociați, oameni care sunt dispuși și motivați să tragă în aceiași direcție spre câștigul multiplicat al tuturor. Formulele antagoniste de tip noi vs voi, companie vs angajați/sindicate, unde fiecare trage în direcția lui să câștige cât mai mult (evident în detrimentul celuilalt) vor dispărea pentru că talentul și creativitatea nu pot fi cumpărate și nici programate după target. Talentul se oferă de bunăvoie, creativitatea trebuie stimulată, companiile colaborează cu asociații lor pentru a câștiga și împărți câștigul, fiecăruia după măsură. Companiile vor trebui să ofere ”proiecte” tentante și interesante pentru care da, au nevoie de 1000 de colaboratori și atunci oamenii vor munci cu plăcere și vor oferi tot ce au mai bun. Engagementul va fi starea de normalitate.

Succesul atrage oamenii ca un magnet

Poate părea utopic, dar deja avem astfel de organizații chiar azi care primesc sute de mii de aplicații nesolicitate pe an de la cei care pur și simplu își doresc să lucreze acolo și să fie parte din succes. Succesul atrage oamenii ca un magnet, liderii de piață sunt atractivi și din acest motiv. Dar în spate stă de fapt motivația oamenilor de a reuși și de a realiza ceva măreț și important în viața lor și evident că vor să se asocieze cu o companie care le oferă cele mai bune premise în acest sens! Vezi podul acela? Eu am lucrat acolo! Acesta este asociatul engaged, Ambasador al Brandului, încântat de ce a realizat împreună cu alții.

Concluzii

Companiile care nu înțeleg că într-adevăr oamenii sunt cea mai importantă resursă de care dispun și că respectiv succesul lor este succesul oamenilor lor, nu au nimic de oferit: cine și-ar dori să lucreze acolo unde nu este prețuit/ă și respectat/ă și unde contribuția individuală nu este recunoscută? Toate aceste transformări trebuie să se reflecte în modul în care gândim oferta de valoare către angajați, în modul în care gândim Politicile de Recrutare și Talent Attraction, respectiv în modul în care facem Retenție de Personal și Securizarea Talentelor.

La Academia de HR venim cu perspective noi asupra muncii care transformă organizațiile în lideri de succes!