Mulți, foarte mulți ani omul a fost văzut asemenea unui ”echipament” autonom de producție, fie că lucra la câmp sau la bandă rulantă fie că opera mașini și utilaje, un ”consumabil” ușor de înlocuit! Sigur, dintotdeauna oamenii buni au fost apreciați și respectați pentru abilitățile lor dar asta nu a fost suficient din punct de vedere istoric pentru o schimbare de paradigmă. Cât timp singurul rol al unui muncitor a fost cel de ”mașină” umană, calcul economic spunea că valoarea lui era limitată la capacitate sa de producție.
O nouă eră
Astăzi omul și-a recâștigat demnitatea de creator de idei și de valoare adăugată mult peste zona de abilități strict manuale. Societatea a evoluat suficient de mult ca să putem lăsa tot mai mult munca brută și elementară pe seama mașinilor. Paradoxal, câștigarea acestei recunoașteri a venit și datorită automatizării care a eliberat oamenii de necesitatea de a mai acționa pe post de mașini! Și iată cum, cei astfel eliberați au început să se repoziționeze, să își dorească mai mult, să se uite în viitor și să vină cu idei interesante și de impact care schimbă azi lumea cu o dinamică nemaiîntâlnită, iar drumul înapoi nu a mai fost posibil: nimeni nu mai vrea să fie pe post de ”utilaj” făcând o muncă (ultra)repetitivă ce poate fi făcută mai degrabă de roboți sau AI-uri. Iar noi oamenii cu certitudine avem ce face, treabă creativă este cât pentru 3 generații (de la depoluarea planetei până la colonii pe Marte), s-a intrat într-o nouă era în care inovația și drive-ul specific umane sunt la cea mai mare căutare. Pe acest fond s-a produs și schimbarea în HR.
Rolul de HR Business Partner: oamenii au nevoie de atenție
HR-ul și-a început ”cariera” timid ca departament administrativ axat în principal pe managementul contractelor de muncă și salarizare și a petrecut mulți ani în această postură. A trebuit ca întâi să se schimbe lumea și oamenii să devină cea mai importantă resursă a unei companii pentru ca și HR-ul să se schimbe, urmând trendul, devenind la rândul lui departament strategic de maximă importanță pentru succesul și chiar supraviețuirea unei companii. De ce? Exact pentru că oamenii nu sunt mașini, ei sunt dinamici, schimbători, emoționali, au vise și aspirații, sunt individualități, Cineva-uri și deci fiecare acest Cineva trebuie tratat individual și personalizat. Și cine să facă acest efort într-o companie, cine să aibă acest focus pe oameni dacă nu HR-ul? Dar efortul merită, știm deja asta din practica marilor companii globale care au avut curajul și inteligența de a depăși un calcul economic imediat și de a investi în oameni, în spații de lucru ample și care respiră, în beneficii de calitate, în transformarea locului de muncă într-un univers de existență în primul rând și abia apoi de ”producție”. Oamenii au nevoie de atenție, angajații au devenit ”parteneri” în aceste companii evoluate. Tot mai multe companii fac pasul înainte și își reconsidera poziția față de angajați și evident, rolul de a gestiona tranziția revine firesc HR-ului. Dar nu mai putea fi vechiul HR, trebuia să fie un HR nou, diferit, cu noi roluri și atribuții. Așa s-a născut rolul de HR Business Partner, un rol mixt, complex și de maturitate care necesită un nou mindset dar și un nou set de abilități.
Ce face un adevărat HR Business Partner
HR-ul are acum capacitatea de a influența în mod direct profitul companiilor, era firesc să fie inclus în categoria de Business Partner prin necesitate. Departamentul de HR se transformă deci și el: trebuie să fie capabil să înțeleagă business-ul și să iasă din lumea ”mică” în care s-a înghesuit devenind nu doar un centru de cost ci și un centru de profit: recrutări realizate la timp, oameni de calitate atrași în companie, formare și dezvoltare, motivare și engagement toate sunt activități cuantificabile cărora le pot fi adăugate cifre exacte sub aspectul contribuției la succesul companiei. HR-ul trebuie să învețe să stea la masa deciziilor financiare învățând limbajul de business pentru a putea să își atingă misiunea de a transforma organizația. Un adevărat HR Business Partner știe cum să discute cu CEO-ul companiei câștigându-i respectul și aprecierea. Un adevărat HR Business Partner ia decizii cu impact care influențează viața întregii organizații pentru că acum HR-ul chiar se află în postura de a lua astfel de decizii iar dacă cineva nu poate asta este pentru că încă nu a devenit un HR Business Partner. Nu este de ajuns să ții o undiță în mână ca să devii și pescar. Totul se învață însă și totul este posibil pentru cine vrea.
La Academia de HR ajutăm companiile să facă Performanță prin Oameni!