Trăim o perioadă cu multe schimbări și deci efortul de adaptare este mare. Trebuie să dezvoltam noi abilități, să concepem noi moduri de a lucra, potrivite cu noile situații, multe nemaiîntâlnite. Munca de acasă vine cu foarte multe avantaje dar restructurează complet obiceiurile și practicile vechi și bune cu care fusesem învățați. Munca la birou își avea logica sa, atât în planul organizării activităților cât și în planul energiei persanele. Toate lucrurile erau la locul lor, fluxurile erau bine puse la punct iar managerii aveau grija monitorizării activității subordonaților. Dacă ceva nu funcționa, dacă aveam o zi mai proastă, în jurul nostru erau colegii care să ne ridice spiritul, să ne invite la o cafea, să ne înveselească cu o glumă. Bunele practici apăreau natural, prin șlefuirea repetată a unor activități și se răspândeau simplu, prin observație sau conversație. Iar mesele împreună cu colegii la prânz sau diversele întâlniri întâmplătoare pe holuri ori la lift, erau întotdeauna ocazii de socializare, de învățare sau de relaxare. Această dinamică permanentă în spațiul de muncă, circuitul ideilor, conversațiile despre muncă dar și despre familie ne țineau pe toți într-un echilibru funcțional care dădea rezultate.

Munca de acasă – provocări

Dar brusc, peste noapte, milioane de oameni s-au văzut nevoiți să lucreze de acasă. Toată structura și infrastructura operațională dar și emoțională cu care eram obișnuiți a fost dată peste cap. Munca de acasă vine deci nu noi provocări, începând cu organizarea și planificarea activităților. Timpul s-a comprimat, pentru că și spațiul s-a comprimat. Casa ne-a devenit și birou și fiecare a devenit responsabil de propriul program. Mobilizare de dimineață nu se mai întâmplă implicit, putem însă să ne bem în continuare cafeaua, virtual, cu colegii, online.

Munca de acasă – avantaje

Partea bună este că am câștigat libertatea de a ne organiza cum vrem. Puțini realizează încă ce șansă uriașă este munca de acasă pentru că ne oferă ceva ce până nu de mult era privilegiul poate doar al top-managementului. Și anume privilegiul de a lucra în ritmul nostru, în felul nostru – mult mai în sincron cu energiile noastre. Nu trebuie să ne mai simțim prost dacă rămânem 15 minute pe gânduri ori dacă pur și simplu luăm o pauză în fotoliu. Cum ne structurăm ziua însă, cum ne planificăm activitățile, cu ce începem când muncim de acasă?

(1) Starea de flux: ascultă-ți ritmul

Munca de acasă este o muncă în sprinturi și mult mai mult, după ”chef”. Asta înseamnă că vom lucra 20-30 minute sau poate 1h aplecați asupra unui subiect, după care ne oprim, luăm o pauză, și eventual schimbăm registrul. Dar acest mod de lucru nu este mai puțin productiv, ba chiar din contra, dacă în fiecare dintre aceste sesiuni-sprint suntem în stare de flux. Starea de flux, este starea în care suntem maxim productivi astfel încât putem realiza într-o oră cât am realiza în 3 ore în care tragem de noi.

(2) Fii disciplinat

Este nevoie și de un pic de disciplină, nu este ușor să ne gestionăm coerent această libertate pentru că evident, tindem natural către activitățile cu cel mai mic efort. Mindet-ul de tip self-management se construiește în timp. La birou, munca era organizată pentru noi și de voie, de nevoie, ne și organiza implicit, conform cu cerințele din companie, dacă nu explicit prin cerințele managerului direct. Disciplina reclamă un act de voință, este mai greu. Dar să ne gândim la sportivii de performanță care se antrenează multe ore pe zi, motivați fiind de dorința de a participa la Olimpiadă. Disciplina vine din motivație: găsiți-vă deci motivația proprie, că este una financiară, că ține de simțul datoriei față de colegi și echipă, al lucrului bine făcut, de dorința de a avansa în carieră, pasiune pentru ceea ce faceți… după caz.

(3) Stabilește obiective

Este foarte important să înțelegem că adevărata eficiență se obține în cazul muncii de acasă prin aliniere la un scop comun. Începem deci cu obiectivele zilei și cu ce ne dorim să realizăm până la finalul ei: stabilim 2-3 obiective/sarcini mari și importante care trebuie să aibă loc în ziua respectivă de muncă pentru ca la finalul ei să putem spune că ne-am făcut treaba. Construim astfel un plan al zilei, cu cele mai importante repere ale lui.

(4) Lasă loc pentru neprevăzut

În fiecare zi ne confruntăm cu aspecte neprevăzute, dar asta nu înseamnă să renunțăm la faptul de a avea un plan. Din același motiv, nici nu trebuie să fie un plan gândit la minut pentru că orice element ne poate dezechilibra și creează prea mult stres atât urmărirea lui cu precizie cât și regândirea lui dacă se întâmplă să nu îl putem realiza. Paradoxal sau nu, trebuie să prevedem timp pentru neprevăzut!

(5) Construiește o nouă rutină

Ce este important, este să ne ”gândim” o nouă rutină personală. De exemplu: din două în două ore, 20 minute, citesc emails și răspund la ele. La ora 10.00 în fiecare zi avem programat call-ul cu echipa, 15 minute, discutăm problemele curente. La 12.30 întru în pauză de masă până la 13.00. 30 minute sunt prevăzute pentru activități neprevăzute. În rest, mă ocup de proiectul A, B și C – acestea reprezentând obiectivele majore și importante ale zilei. Neapărat, utilizați pentru programarea zilei o agenda sau aplicații de genul Calendar. Astfel, se va crea o nouă ”rutină”, una care va reflecta în mult mai mare măsură stilul nostru personal de a munci.

La Academia de HR te ajutăm să devii eficient și să utilizezi timpul la maxim printr-o bună planificare și organizare a activității