În mai toate statisticile managerul direct este în topul motivelor pentru care oamenii părăsesc o organizație. Firesc, pentru că, ce este o organizație pentru un angajat altceva decât spațiul imediat de interacțiune și oamenii cu care se întâlnește zi de zi? Iar dacă oamenii promovați intern nu reușesc să facă trecerea de la poziția de Specialist la mindset-ul de Manager și rămân ancorați în operațional, mai este managerul manager sau mai mult încurcă?

Devenirea ca manager nu este ușoară și nici nu se produce instantaneu la data avansării! Este o transformare complexă pe care organizația trebuie să o sprijine din timp, altfel, ce trebuia să fie o măsură pozitivă devine repede rețeta unui dezastru!

La această concluzie a ajuns și firma de produse de panificație PaniProd Cereal*, o companie tânăra dar dinamică și foarte ambițioasă. Pâinea făcută de PaniProd Cereal este realizată numai cu ingrediente naturale și mirosul său bun își îmbie dimineața cumpărătorii din zeci și zeci de magazine unde firma își face distribuția, alături de o gamă largă de alte produse precum covrigi sau delicioasele saleuri cu brânză și cașcaval cu care au devenit renumiți. Cozonacul tradițional burdușit cu cacao și nucă se vinde și el ”ca pâinea caldă” de sărbători și firma primește comenzi cu o lună înainte.

Să crești sustenabil este o mare provocare

Toate bune în ceea ce privește produsele, mereu proaspete și cu ingrediente de calitate, doar că firma are tot mai mari probleme pe plan intern. Să crești de la 50 de oameni la 150 pare o chestiune de aritmetică dar de fapt este o problemă structurală mult mai mare: să scalezi nu este deloc simplu, iar compania a realizat repede că s-a grăbit atunci când a promovat intern atât de repede și atât de mulți middle-manageri. Sigur, este întotdeauna o idee bună să promovezi intern, oferi oamenilor motivația de a crește și îi loializezi, dar toate acestea trebuie făcute în paralel cu un bun program de pregătire a noilor manageri. Poate nu degeaba se bat candidații să fie acceptați la marile școli de management de afară: acolo se învață într-adevăr știința și arta de a conduce oamenii.

Ce se întâmplă când promovezi specialiști

PaniProd Cereal a promovat oameni buni, pricepuți în meserie dar, s-a dovedit după 6 luni, nu la fel de pricepuți ca manageri: managerii sunt din altă ”făină” este nevoie de noi competențe și abilități pe care în mare, cei numiți nu le aveau. Așa că, subordonații lor au început să plece, motivând la exit-interviuri că managerul lor nu are timp de ei, că pune prea multă presiune, că nu știe să le vorbească, că mai tot timpul e grăbit și nu îi ascultă, că se gândește doar la cifrele de producție, că a uitat cum este să fii de partea cealaltă a baricadei. Ba din contra spuneau managerii, tocmai pentru că știm procesele operaționale credem că se poate mai bine.

Ce mai contează cine are dreptate atâta timp cât firma se depopulează într-un ritm alert: fluctuația a crescut de la 17% la 38% în numai 15 luni iar asta este un motiv serios de îngrijorare pentru patroni: concurența abia așteaptă să le plece oamenii!

Beneficiile unui Program de First Time Manager

Așa că, managementul a decis ca toți managerii numiți în ultimele 24 de luni să între într-un Program de First Time Manager dedicat dezvoltării abilităților de management și au gândit o programă de excepție cu subiecte precum: viziune și stabilirea obiectivelor, comunicarea cu subordonații, ascultare activă, planificare și managementul priorităților, delegarea eficientă, rezolvarea conflictelor și managementul performanțelor.

Rezultatul: manageri eficienți, subordonați motivați care văd că sunt conduși de un om priceput pe care îl respectă atât din punct de vedere profesional cât și din punct de vedere ierarhic.

*studiu de caz real, numele companiei a fost schimbat. 

La Academia de HR ajutăm companiile să dezvolte managementul operațional, pentru că managementul este despre oameni și abia apoi despre procese! Află detalii aici!