Îmi amintesc, parcă a fost ieri… eram de 4 ani angajat în companie când superiorul meu direct a plecat spre altă oportunitate.. numirea a venit pe neașteptate! Am fost invitat în biroul directorului general care m-a întrebat ce cred și dacă sunt pregătit să coordonez eu echipa…a fost wow…am fost numit ASM având 10 agenți în subordine.. în primele luni nu cred că am fost foarte sigur ce trebuie să fac…

Dintotdeauna mi-am dorit să fiu Manager… am început în recrutare…a durat 5 ani până când am ajuns să coordonez activitatea de recrutare din firmă…am discutat de mai multe ori cu șefa mea despre această promovare dar nu era momentul potrivit pentru că mai aveam atâtea de învățat.. dar acum am o echipă de 5 recrutori rolul meu s-a schimbat.. trebuie să am grijă ca ei să fie eficienți…dar sunt optimistă…compania se bazează pe mine și pe deciziile mele…

Am 8 ani experiență în IT, am avut parte de proiecte interesante, nici nu am simțit cum a trecut timpul.. dar acum vreau altceva, cred că m-am maturizat.. așa că am aplicat pentru rolul de Team Leader, sper să mă selecteze… au mai fost două candidaturi… mâine aflu răspunsul…

Ziua în care devenim manageri nu este ziua învestirii ca manager

Faptul de a deveni manager ar trebui să fie o recunoaștere a abilităților și calităților unei persoane de a conduce și coordona oameni. Numirea ca manager devine atunci un deziderat de creștere și dezvoltare personală. Firesc, mai toți managerii își amintesc momentul când au fost numiți/promovați în această poziție. Pentru unii numirea a venit mai devreme, pentru alții mai târziu, unii având ceva experiență, alții (mai) deloc. Până la urmă, nu este greu să ținem minte acea zi pentru că este un moment de învestire oficială, dublat de obicei de documente și acte, precum semnarea unei noi fișe de post, alocarea unor atribuții specifice, actualizarea organigramei… un moment fericit.

Și totuși, ziua în care devenim manageri nu este ziua investirii ca manager. Pentru unii a avut loc cu ani înaintea numirii efective, pentru alții va avea loc ani de zile după numire. Pentru că ziua în care devenim manageri este ziua în care primim recunoașterea și respectul echipei ca lider, totul întâmplându-se deci pe un alt fir temporal, pe un alt palier cronologic. De aici și numeroasele probleme pe care le ridică devenirea ca manager, căci acesta este un proces ce nu trebuie lăsat la întâmplare.

Rolul vine în primul rând cu responsabilități și abia apoi cu beneficii

Implicațiile pentru companie sunt uriașe iar dacă suferă de ceva multe dintre companiile din România, pe lângă lipsa acută de talente/personal, este lipsa acută de manageri buni, fapt ce are consecințe catastrofale asupra organizațiilor. Managerii sunt firul roșu de comandă și control care fac legătură între viziune și execuție. Ei sunt cei care traduc în fapt viziunea top managementului și totul depinde de capacitatea lor de a înțelege și de a se alinia la această viziune, dar mai ales de capacitatea de a o implementa. Din acest punct de vedere, managerii duc tot greul pentru că nimic în lucrul direct cu oamenii nu este ușor!

Sigur că este dezirabil să fii manager dar trebuie să fii pregătit pentru asta pentru că rolul vine în primul rând cu responsabilități și abia apoi cu beneficii. De unde știm că nu este ușor să fii un manager bun? Din toate sondajele și studiile ultimilor 15 ani care sistematic și convergent indică iar și iar că una dintre cauzele principale ale nemulțumirii oamenilor și motivelor pentru care pleacă dintr-o organizație este superiorul direct. Din fericire, managementul este o știință și se învață! Ziua M, în care devii (cu adevărat) manager, este ziua în care colegii din subordine văd în tine nu o manifestare a autorității ierarhice ci un lider capabil să îi conducă!

La Academia de HR ajutăm managerii să facă Performanță prin Oameni!