Prin violența și intensitatea sa, criza de sănătate generată de coronavirus s-a impus ca subiectul de facto pe agenda și în mințile a miliarde de oameni. Fie în mod direct, pe parte de asalt mediatic (până la 90% din știri și informații au legătură cu virusul), fie indirect prin consecințele implicite cu care pandemia a venit la pachet – că sunt consecințe economice (850.000 ”fericiți” pentru că sunt ”doar” trimiși în șomaj tehnic, și 250.000 care și mai rău, și-au pierdut locurile de muncă plus business-uri închise și afaceri care au intrat sau vor intra în faliment – sau că sunt consecințe sociale (milioane de oameni restricționați în casele lor, copii care nu mai merg la școală, concerte și evenimente sportive care nu mai au loc (de exemplu Olimpiada mult așteptată amânată), coronacriza s-a impus în fața tuturor celorlalte griji și preocupări și probleme pe care omenirea și fiecare dintre noi le avea deja. Dar acele probleme nu s-au rezolvat brusc și nici nu au dispărut, sunt acolo, în plan secund clocesc la foc mocnit, gata să izbucnească mai devreme sau mai târziu, adăugând la grija de a nu ne îmbolnăvi de COVID-19. Mai contează seceta, că nu o să avem ce culege la toamnă, pesta porcină sau animalele pe cale de dispariție sau pădurile tăiate? Mai contează ghețarii din Antartica, ar putea acum să se topească precum o înghețată pe băț ținută la soare, ultima balenă albastră și-ar putea da duhul în Marele Ocean și ar fi doar știri de subsolul paginii… cine mai are energia și timpul să discute despre aceste probleme, când pe toate televiziunile din Ro și de afară burtiera afișează non-stop statistica îmbolnăvirilor, deceselor și infectărilor cu SARS-CoV-2? Firesc este să dăm Cezarului ce este al Cezarului pentru dacă acum casa arde, nu mai contează că am pană la mașină, în clipa asta trebuie stins incendiul. Strat peste strat peste strat aceste crize s-au adunat însă și își așteaptă mocnind rândul la prim-plan.
Este nevoie de noi toți
Strict privind COVID-19, statul și autoritățile nu au ce face și apelează la responsabilitatea cetățenilor să stea în casă, să respecte regulile, să se spele pe mâini, să poarte mască, să evite contactul direct cu diverse obiecte potențial contaminate (banii de exemplu) și are încredere că fiecare acționează în așa fel încă să se protejeze pe sine și pe cei dragi din anturajul imediat. De unde și concluzia logică: rezolvarea acestei/acestor crize nu mai este de mult în mâna unui singur om! Este nevoie de noi toți dar cu altă abordare și cu un alt mindset!
Să transformăm criza într-o oportunitate
Pe de o parte, este nevoie de unitate și acțiuni sinergice, convergente de stopare a răspândirii pandemiei ca să putem da drumul la economie în condiții de siguranță, pe de alta, este nevoie de atitudine pozitivă și de speranță și încredere că vom depăși acest moment cu bine. Este rău cu această coronacriză, nu aveam nevoie de ea, ne-am fi lipsit oricând și la orice moment de așa o complicație. Dar dacă tot a venit peste noi, să facem ceva bun din ea, să transformăm criza într-o oportunitate, și să învățăm de pe urmă ei.
Și ce văd este că această criză, deși a scos ce este mai rău din unii, a scos ce este mai bun din alții și din fericire, aceștia sunt cei mulți: ne-a învățat să ne reîntoarcem la cei dragi, să acordăm atenție celor importante, să avem timp de reflecție, să o lăsăm mai moale cu consumul deșănțat și cu risipa. Ne-a învățat să-i ajutăm pe cei mai afectați decât noi, să fim optimiști deși nu sunt motive imediate de a fi optimiști, într-un cuvânt, să luăm atitudine și să ripostăm! Fiecare după puteri, dar nimeni nu a rămas indiferent la ce se întâmplă, ar fi imposibil chiar și pentru cei care și-ar propune asta.
Acum se formează milioane de lideri, în acest creuzet sub presiune
Fără să ne dăm seama neapărat, dar acestea sunt timpurile când se nasc lideri, se formează caractere, se consolidează valori și fiecare devine mai el însuși decât a fost până ieri, dându-ne sinele pe față, cu toate cele bune sau rele ale lui. Acum se nasc lideri la nivel de masă, milioane de lideri se formează în acest creuzet sub presiune! Ce nu te omoară, te face mai puternic: coronacriza ne învață pe toți să supraviețuim, să ne luptăm cu propriile frici și îndoieli, cu nesiguranța, cu incertitudinea și lipsa de control dar să ne luptăm drept și să facem ce trebuie făcut.
Este o luptă pe care toți o ducem, fiecare în felul său: unii direct în linia întâi, cu boala, alții în plan secund, pe fel și fel de căi indirecte. Dar să nu uităm, un război nu este câștigat doar de ”soldații” de pe front ci și de ”soldații” din spatele liniei frontului, care-i susțin logistic și economic pe cei care luptă la baionetă și ambele ”fronturi” sunt importante pentru victorie!
Leadership-ul nu este despre câți oameni coordonezi sau ai în subordine
Acum se formează lideri și se nasc mai mulți decât ar fi putut orice școli sau universități din lume să formeze pentru că leadership-ul este în primul rând despre atitudine, despre valori, despre determinare și curaj în față necunoscutului și în fața incertitudinilor, despre reziliență – acea forță interioară de a rezista în fața răului cu orice preț!
Fiecare dintre noi este și poate deveni un lider, că va fi de o anvergură mai mică sau mai mare. Leadership-ul nu este despre câți oameni coordonezi sau ai în subordine. Este despre puterea interioară de a nu ceda, de a lua decizii dificile privind problemele drept în față. Va fi nevoie de aceste milioane de lideri în anii care vin, ca să rezolve problemele curente și pe cele care acum au rămas in antecamera atenției publice. Acceptă provocarea, învață să fii lider! Azi!
La Academia de HR ajutăm oamenii să devină Lideri Puternici, capabili să motiveze și să inspire!