Conducerea prin obiective (Management by Objectives) este una dintre cele mai eficiente forme de management pentru perioada curentă și pentru timpurile care vin. Realizată cum trebuie, conducerea prin obiective are mai multe avantaje:

(1) Conducerea prin Obiective ține cont de dinamica actuală de business

Într-o perioadă cu schimbări și instabilitate, multe business-uri se transformă, joburile se transformă în consecință și sunt tot mai puțini cei care fac aceiași muncă iar și iar și iar, zi de zi cam la fel. Companiile trebuie să se adapteze continuu, lumea se schimbă cu viteză, posturile devin tot mai mult roluri, este nevoie de flexibilitate de ambele părți. Suntem deja în era învățării continue, tehnologia modelează mai toate activitățile, este firesc deci că și actul de management se schimbă și trebuie adaptat. Ori dacă lăsăm tot mai mult joburile repetitive roboților, restul, care nu sunt repetitive, care necesită orientare după scop în permanentă, au nevoie de ghidare prin obiective pe termen scurt în permanentă.

(2) Bine formulate, obiectivele sunt ușor de înțeles și de urmat

Oamenii trebuie să știe ce au de făcut. Asta este rolul managerilor care însă trebuie să știe să formuleze obiectivele în așa fel încât oamenii să înțeleagă și să devină autonomi, nu doar să execute mecanic. Fiecare obiectiv în sine se formulează după regula SMART și atunci și execuția este mai simplă. În plus, se pot desena arborii de sub-obiective care conduc la realizarea unui obiectiv mai mare, astfel încât practic toată lumea are o hartă prin care se poate orienta pentru a ajunge la destinația finală. În plus, dacă oamenii nu înțeleg obiectivele, poate ceva nu este în regulă cu Viziunea, astfel încât eventualele erori în stabilirea direcției strategice sunt la rândul lor mai ușor de detectat printr-un simplu exercițiu de recursivitate: dacă A pare că duce la B dar B nu pare că duce înapoi la A, poate este o problemă acolo.

(3) Sunt mai simplu de monitorizat și cuantificat

Un obiectiv are un conținut, un target și un termen limită. Se reduc mult zonele gri unde nici măcar nu poți defini bine performanța. Așa, fiecare știe clar: am 5 obiective, acestea sunt! Nimeni nu mai poate face planuri pe 5 ani, poate doar trasa niște direcții mari. Complexitatea și interdependențele sunt atât de mari încât adaptarea continuă este fundamentală, poate de la lună la lună, căci cu certitudine de la an la an este prea rar. Obiectiv cu obiectiv însă, se poate construi un tabel de realizare în timp real chiar.

(4) Se reduc erorile

Greșelile și erorile mari devin mai puțin probabile pentru că poți rata un obiect, dar nu pe toate, deoarece imediat ce ratezi un obiectiv managerul vine să ofere suport și asistență. Segmentarea fină și atentă a obiectivelor este și un mod de contingentare a riscurilor, totul are loc pas cu pas, dacă este undeva o problemă sistemică ascunsă, sau angajatul are probleme cu obiectivele alocate, se vede mult mai rapid. Dar și invers, modalitățile eficiente de acțiune care au generat succes în cazul unui obiectiv realizat, sunt întărite imediat și repetate.

(5) Pot fi cuplate la un sistem de recompense cu ciclu scurt

Sistemele de evaluare cu ciclu lung, la 1 an sau chiar la 6 luni sunt depășite și nu mai fac față. Oamenii trebuie să știe cum au performat aici și acum, nu peste un an, la evaluarea anuală. Legat de asta, o mare problemă în organizații este și că recompensele, sub formă de bonusuri sau prime. se alocă prea târziu și prea rar – când oamenii abia își mai amintesc de cauzele particulare ale unei situații, dar nici nu se poate mai des în formulele tradiționale bazate pe conducere prin fișe de post. În formula Management by Objectives, nu mai trebuie să așteptăm, fiecărui obiectiv realizat i se poate atașa o anumită recompensă specifică.

(6) Actul de management devine mai simplu și mai ordonat

oamenii devin mai responsabili pentru că obiectivele sunt ale lor și doar ale lor. Eșecul dar și succesul sunt mult mai clar asumate pentru că sunt nominale iar oamenii câștigă în independența și autonomie. La rândul lor, managerii devin mai puțin jandarmi și mai mult lideri care conduc prin obiective și suport pentru angajați, într-un parteneriat real. De ce? Pentru că la rândul lui managerul este la rândul sau coordonat prin obiective și apoi evaluat prin succesul echipei sale, deci are tot interesul că această să funcționeze și să producă rezultate.

(7) Crește engagement-ul și implicarea

Cei performanți se ridică imediat la suprafață și pot deveni exemplu pentru ceilalți. Oamenii sunt mai motivați și engaged pentru că totul se întâmplă în prezent: și obiectivul și realizarea lui și recompensarea lui. Cei care fac bine ce fac și au succes ies imediat în față, cu 95% sau 100% obiective realizate iar asta face oamenii să fie mândri de realizările lor. Oamenii nu mai trebuie să aștepte finalul de an sau evaluarea anuală să își primească recunoașterea și laudele, finalizarea fiecărui obiectiv generează satisfacție imediată: obiectiv bifat, următorul! Din punct de vedere psihologic este extrem de pozitiv să marchezi succesul!

Conducerea prin obiective răspunde exact acestui deziderat prin agilitate și responsivitate și oferă multiple avantaje pe care managerii trebuie să le ia în seamă pentru a avea un business performant.

La Academia de HR ajutăm companiile să își crească și să își dezvolte echipe performante de manageri. Contactează-ne!