Aceiași Marie cu altă pălărie, termeni noi pentru concepte vechi au zis unii (invidioși) când au auzit de HR Business Partener. Ce vrea să însemne și ce face diferit? Ei bine, rolul de HR Business Partner este unul nou și revoluționar pentru multe companii. Misiunea lui fundamentală NU este de suport, nici de băiat bun la toate.

Misiunea fundamentală a rolului de HR Business Partner este să contribuie la transformarea organizației într-una de succes fiind unul dintre agenții cei mai activi ai schimbării.

Viziunea schimbării aparține Liderilor, CEO-ului și board-ului companiei dar un HR Business Partner adevărat este mâna dreapta a CEO-ului alături de Financiar și Producție și face parte obligatoriu din board-ul companiei.

HR Business Partner-ul stă în tabăra progresistă

Sunt două mari forțe care se confruntă în orice organizație: una pro-stabilitate, menită să țină lucrurile sub control, să standardizeze și să reglementeze tot ce poate fi reglementat și una progresistă, pro-schimbare menită să scoată organizația din zona de confort, să îi deschidă noi uși, să o facă mai eficientă și mai profitabilă. Dar orice organizație este formată în primul rând din oameni care au valori și convingeri și comportamente și un anumit mindset iar pe toate acestea le numim cultură organizațională. Ei bine, un HR Business Partner are dificila misiune de a sta în ambele tabere dar prima în care trebuie să se așeze este tabăra progresistă. Schimbarea începe de la oameni, nicio organizație nu își poate depăși oamenii, de unde și războiul pentru talente: cu cât a reușit o organizație să atragă oameni mai de valoare, cu atât șansa de a reuși ca business este mai mare!

Managementul schimbării

Dar chiar și o bază bună de talente nu este suficientă pentru că lumea nu stă pe loc. Lumea este în continuă schimbare și este nevoie de adaptare continuă. Cum au reușit să se impună giganții de azi în față giganților de ieri? Că la un moment dat pare că nu mai este niciun loc liber și totuși în fiecare an apar unicorni, companii de miliarde de dolari, parcă din neant, deci nimeni nu trebuie să se culce pe o ureche. Dacă vrei să fii în top și mai ales, dacă odată ajuns în top vrei să rămâi acolo, atunci cineva trebuie să fie în permanență, zi și noapte, neobosit și neostoit dedicat menținerii organizației în vârf. Dar spuneam, ce este orice organizație altceva decât oamenii săi? Poate birourile sale? Poate calculatoarele sale? Poate utilajele și halele sale? Nimic din toate acestea nu reprezintă o companie și nici succesul sau. Într-o lume înghețată și în perfectă nemișcare poate, dar într-o lume în continuă schimbare, avantajul strategic poate fi pierdut peste noapte dacă apare un competitor mai deștept și cu idei mai bune.

Și atunci, dacă schimbarea este continuă și singură constantă este schimbarea, pe cale de consecință și HR-ul prin vârful sau de atac, HR Business Partner-ul trebuie să fie mereu în joc gestionând schimbarea pentru performanță. Un om bun de HR valorează greutatea lui în aur pentru că mișcă lucrurile când toți ceilalți vor să stea în hamac cu un Mojito în mână! Un bun HR Business Partner vine cu idei, găsește oameni, îi ajută să ajungă la potențialul lor maxim, îi activează, îi motivează, știe să obțină banii de care are nevoie de la CEO și mai ales, știe ce să facă cu ei și cum să obțină rezultate. Vrei să fii un HR Business Partner adevărat?

La Academia de HR ajutăm companiile să facă Performanță prin Oameni!