Rolul crucial al HR Business Partner în dezvoltarea afacerii și creșterea profitului

Postul de HR Business Partner a devenit din ce în ce mai important în cadrul companiilor, deoarece acesta poate contribui semnificativ la dezvoltarea afacerii și la creșterea profitului. Trebuie spus foarte clar: rolul de HRBP contribuie astăzi în mod direct la creșterea profitului, iar dacă nu o face, atunci încă nu a ajuns la deplina sa maturitate. Sigur, nu este menirea și nici misiunea acestui rol să realizeze venituri/profituri pentru companie, deoarece nu este o funcție direct productivă, nu emite și nu încasează facturi, nu are clienți externi, singurul ”client” este compania însăși. Și cu toate acestea, contribuția unui departament matur de HR care are și rolul de HRBP este de asemenea factură că poate contribui la (1) reducerea costurilor, (2) dezvoltarea culturii organizaționale, (3) optimizarea fluxurilor și proceselor ce țin de oameni (nu fluxurile tehnologice), (4) creșterea productivității muncii prin creșterea nivelului de motivare și implicare a oamenilor și prin reducerea fluctuației. Este fără discuție că această contribuție are astăzi un impact semnificativ asupra business-ului, deoarece suntem într-o piață în care resursa umană de calitate este greu accesibilă, suntem în deficit de talente, oamenii buni se găsesc greu și sunt ușor de ”furat” de către concurență.

Din această perspectivă, un HR Business Partner nu este un actor pasiv-reactiv, care așteaptă ca lucrurile să se întâmple pentru ca apoi să fie nevoie de ajutorul său, ori să fie solicitat, este un rol activ, al unui actor care nu doar că previne apariția unor probleme (de exemplu plecarea angajaților cheie), ci care se preocupă în mod direct de creșterea eficienței organizației din perspectiva oamenilor.

Calitatea aceasta de a fi Partener pentru Business, face ca misiunea fundamentală a unui HRBP să fie deci diferită de cea a HR-ului ”clasic”:

Misiunea HRBP este să obțină performanță organizațională și să creeze plus-valoare prin oameni! O misiune dificilă dar atât de frumoasă și bogată în oportunități, pentru că totul începe și se termină cu oamenii într-o companie.

Oricât de sofisticate ar fi tehnologiile de care dispune compania, tot oamenii sunt cei care iau deciziile fundamentale și execută activitățile cheie, nu mai vorbim că în general, dacă ceva poate fi duplicat, atunci tehnologia cu certitudine poate fi duplicată sau achiziționată și de concurență, dar oamenii buni, talentați, nu. Cel mai important asset al unei companii rămâne încă angajatul motivat și engaged, aflat în grija unui HRBP matur și implicat. Iată în continuare câteva exemple despre rolul și contribuția unui HR Business Partner în companie:

Dezvoltarea afacerii

HR Business Partner are un rol esențial în creșterea afacerii prin recrutarea și retenția talentelor, prin dezvoltarea angajaților și prin susținerea culturii organizaționale. Recrutarea talentelor potrivite poate fi o provocare majoră pentru o companie, deoarece acestea pot face diferența între succes și eșec. HR Business Partner poate ajuta la identificarea calităților și abilităților necesare pentru un anumit post și la atragerea celor mai buni candidați prin intermediul unor strategii de recrutare inovatoare.

De asemenea, HR Business Partner poate sprijini dezvoltarea angajaților prin intermediul programelor de formare și dezvoltare a competențelor, care pot îmbunătăți performanța și productivitatea acestora. În plus, HR Business Partner poate contribui la crearea unei culturi organizaționale puternice, prin încurajarea valorilor și principiilor care reflectă obiectivele companiei. O cultură organizațională puternică poate îmbunătăți moralul angajaților, productivitatea și loialitatea acestora.

Creșterea profitului

HR Business Partner poate contribui la creșterea profitului prin îmbunătățirea performanței și productivității angajaților. În plus, poate ajuta la reducerea costurilor prin identificarea și eliminarea cheltuielilor inutile sau prin îmbunătățirea eficienței proceselor.

Un exemplu concret este acela al unei companii care avea probleme cu rata de retenției a angajaților. Prin intermediul unui HR Business Partner, au fost identificate problemele care au determinat plecarea angajaților, iar apoi s-au implementat strategii pentru a le remedia. Acestea includ îmbunătățirea beneficiilor și a condițiilor de lucru, dezvoltarea programelor de formare și dezvoltare a competențelor și crearea unei culturi organizaționale puternice. Drept rezultat, rata de retenție a crescut semnificativ, iar compania a economisit bani și timp în recrutarea și formarea de noi angajați.

Un alt exemplu este cel al unei companii care a lucrat cu un HR Business Partner pentru a îmbunătăți eficiența proceselor. În urma analizei, s-au identificat o serie de proceduri ineficiente și redundante, care au fost eliminate. Prin intermediul unor strategii de optimizare a proceselor și a unor instrumente tehnologice noi, compania a reușit să reducă costurile

Sprijinirea Directorului General în realizarea activităților strategice ale companiei

Un exemplu clar este acela al unei companii care se confrunta cu o lipsa de angajați calificați într-un anumit domeniu de specializare, ceea ce afecta capacitatea companiei de a-și realiza obiectivele strategice. În această situație, HR Business Partner poate lucra îndeaproape cu Directorul General pentru a identifica soluții și a dezvolta strategii de recrutare și retenție a angajaților cu aceste competențe-cheie. Aceste strategii pot include crearea unor programe de dezvoltare a carierei și a planurilor de formare personalizate, precum și oferirea de beneficii și pachete de compensare competitive.

De asemenea, HR Business Partner poate ajuta Directorul General în dezvoltarea de strategii de recompensare și motivare a angajaților, care să sprijine obiectivele companiei și să contribuie la îmbunătățirea productivității. Aceste strategii pot include introducerea unui sistem de evaluare performanță și recompensare, care să motiveze angajații să depășească așteptările și să își atingă obiectivele.

În plus, HR Business Partner poate sprijini Directorul General în dezvoltarea și implementarea unor politici și practici de resurse umane care să îmbunătățească cultura organizațională și să asigure o comunicare și o colaborare eficientă între angajați și departamente. Aceste politici pot include îmbunătățirea proceselor de recrutare și selecție, dezvoltarea unor programe de mentorat și coaching pentru angajați, precum și promovarea diversității și incluziunii în cadrul companiei.

HR Business Partner: Motorul ascuns al succesului companiei

De multe ori, aceste contribuții, nu se văd, nu sunt în prim plan. Contribuția directă este firesc mai vizibilă: omul din vânzări, care aduce clienți, omul din producție, care realizează produsele pe care compania le vinde, sunt evident în dreptul lor să se facă remarcați. Dar să nu uităm că acești oameni au fost aduși, recrutați de HR, și tot HR-ul este cel care face tot ce poate pentru a-i menține motivați și loiali. În fapt, cu cât un angajat este mai valoros, cu atât mai important și semnificativ devine rolul (și respectiv apoi meritul) HR-ului la succesul acestuia. După un timp, ajungem să ne ”obișnuim” cu ce merge bine, să uităm că succesul are nevoie de ”mentenanță”, să uităm de pericolele externe și de faptul că oamenii buni sunt mereu în vizorul altcuiva. Astăzi, cu toate rețelele sociale, LinkedIn și Facebook, avem practic o poartă de acces la oricine din orice companie, și acest risc nu trebuie ignorat. Iată de ce am spus, că HRBP-ul este motorul ascuns al succesului companiei, pentru că dacă această funcțiune încetează să își mai facă bine treaba, efectele se vor simți imediat.

Să prețuim dar ce avem, și să investim în dezvoltarea unui departament HR puternic, matur, care a migrat către rolul de Business Partner și care aduce în companie cei mai buni oameni disponibili, îi ține motivați și engaged, ni-i ferește de plecare și ajută în momentele dificile, păstrând compania unită și aliniată la obiective!

La Academia de HR ajutăm companiile să își eficientizeze activitatea prin oameni, având un departament de HR puternic și dedicat!