Trecem aceste luni prin schimbări și evoluții fără precedent și care prin amploare și implicații nu au fost egalate de nimic de la Al doilea Război Mondial încoace. Coronavirusul a reușit să schimbe în 2 luni ce nu a reușit să facă comunismul și Ceaușescu în 30 de ani de dictatură: orașe închise, circulație restricționată, izolare – oameni care stau izolați singuri în casă, biserici închise, nunți, botezuri și înmormântări cu maxim 8 persoane, Paște fără lumină! Pentru poporul român, profund religios și cu aplecare spre tradiții, acesta va fi un șoc emoțional unic, compensat doar de bucuria de a fi în familie, alături de cei dragi.
Ce este un Lider?
Fie și acest mic detaliu în acest univers distopic creat de virus, cu atâția morți și tragedii și este suficient pentru a ilustra grozăvia timpurilor pe care le trăim. Dar, mai mult ca niciodată în astfel timpuri este nevoie de lideri și parcă nu sunt destui și nu suficient de puternici. Este nevoie de lideri! Ce este un Lider? Spre deosebire de un Manager care este numit într-o poziție de conducere și care își trage autoritatea de la cei care l-au numit, un Lider este întotdeauna self-made. El sau ea, poate ocupa sau nu o poziție de conducere, diferența fiind că își trage autoritatea din sine, din ce face, spune, din cum gândește și din cum reușește să se afirme, să iasă în față și să ofere o direcție și o viziune pe care ceilalți o văd ca fiind bună și o urmează aproape instinctiv.
Sunt lideri formali, numiți, dar nu mai puțin recunoscuți ca lideri și lideri informali, care se auto-impun fără să ocupe vreo poziție de conducere neapărat.
Nu poziția nu te face lider ci atitudinea!
Un lider este pe timp de criză precum un far călăuzitor care este aprins în noapte și care oferă certitudini. De unde le are? Este Liderul atoateștiutor? Evident nu, el nu știe viitorul mai mult decât orice alt om informat. Liderii sunt oameni, nu zei! Nu este nimic supra-natural în ceea ce ei fac, din contra, sunt oameni și asta ne și impresionează la ei, pentru că dacă erau zei, ce ar fi fost special în faptul că își afirmă natura?
Cum poate liderul să ofere certitudini?
Dar totuși cum de poate atunci Liderul să ofere răspunsuri și certitudini? În primul rând pentru că acesta este rolul lui fundamental, să gândească înainte, să fie un vizionar, să creeze ipoteze și scenarii despre ce se poate întâmpla și să facă o analiză atentă a tuturor posibilităților și situațiilor care pot avea loc. Din acest punct de vedere întâlnim două categorii de lideri: analitici, care în mod rațional fac o investigare atentă a variantelor de acțiune și liderii intuitivi, care se bazează mai mult pe intuiție, au această capacitate de a se duce rapid către soluția cheie care este și corectă fără prea multe analize. Trebuie spus însă din start că nici la ei nu este nimic magic, este vorba de fapt tot de rațiune care însă are loc la nivelul unor procese inconștiente invizibile dar nu mai puțin prezente, este vorba deci de intuiție exersată (vezi cartea lui Kahneman, Gândire rapidă, gândire lentă).
Liderii vin cu o Viziune și un Plan de Acțiune
De orice tip ar fi, Liderii vin cu o Viziune despre ce urmează și un plan de acțiune. Dar asta este doar o parte din ce îi face lideri. A două parte este convingerea, certitudinea pe care o afișează în relație cu soluțiile propuse. Și nu este teatru, un lider autentic vine cu o soluție autentică nu doar cu tupeu. El muncește, soluția oferită este muncită, ceilalți simt asta și îl urmează, poziția lui de Lider este deci câștigate pe merit.
Și mai fac ceva Liderii autentici: își asumă poziția și sunt pregătiți să îi suporte consecințele. Ei sunt curajoși, vorbim de curaj pentru că își asumă riscuri, din nou spun… ei nu știu viitorul, dacă l-ar știi sigur, ar juca la Loto, dar ei și l-au imaginat, l-au gândit și au venit cu cea mai bună soluție cu care au putut veni conform cu abilitățile și pregătirea lor.
Liderul este un comunicator
Liderul este curajos pentru că iese în față și pășește primul pe un drum nebătătorit. El este primul cu maceta în mâna desțelenește drumul, da la o parte buruienile, face cărare. Printre altele, de asta are followers… pentru că este în față la propriu! Nu poți avea followers dacă stai în spate și tipi la alți! Liderii dau direcție da și vin cu răspunsuri dar prin definiție un Lider nu există fără followers. Pe cale de consecință deci, Liderul este cineva care comunica, este colaborativ și chiar un team-player dacă adopta stilul participativ. Dar el este implicit și explicit un comunicator, unul care inspiră și motivează, care conferă celor care-l urmează încrederea că se poate, că există un drum din punctul A în punctul B, destinația mult dorită, oricât de lung și greu ar fi drumul!
Cum recunoaștem liderii?
Și încă ceva! Întotdeauna liderul face ce spune și spune ce face, sau cum se spune în Engleză: walk the talk! El chiar pășește pe drumul pe care îl propovăduiește și arată că nu este doar gură de el. Acestea sunt și testele prin care distingi un lider de un papagal/impostor:
- Unu, știe drumul pentru că l-a gândit bine, mult și cu diligență, e muncită viziunea, e întoarsă pe toate părțile. Poate nu este perfectă, dar liderul are răspunsurile la întrebările cheie.
- Doi, își asumă faptele, este responsabil.
- Trei, este curajos, walk the talk, merge înainte și deschide drumul. Dacă cineva zice că este lider și nu îndeplinește una din aceste condiții, atunci nu este ce pare.
Putem clasifica suplimentar liderii după anvergura acțiunilor și puterilor lor. Sunt lideri istorici care au impact în generații și de-a lungul a sute de ani după moartea lor. Aici sunt mari strategi, precum unii dintre împărații Romei, Alexandru cel Mare, gânditori uriași precum Galilei, Newton, Einstein, inovatori, oameni de arte, Gândi.. etc. Apoi sunt lideri la nivel planetar, de obicei șefii de state ale marilor state. Apoi sunt lideri la nivel regional, național, local și la nivel organizațional.
Este nevoie de lideri
Acum că am înțeles ce este un Lider și cum îl recunoaștem, să îl căutăm în jur și să îi vedem. Ori ce vedem? Cu foarte mici excepții, vedem lideri nehotărâți, care nu știu ce să facă pentru că nu au viziune, nu au răspunsuri, nu au soluții. Adevărat că și criză cu care ne confruntăm este fără precedent iar acest tip de evenimente poate depăși capacitatea de reacție a oricui, nimeni nu era pregătit la acest nivel al intensității și scalei și în plus a venit și foarte brusc povestea asta, mult mai rapid decât timpul normal de reacție. Da, este de înțeles. Dar odată ce înțelegem că este de înțeles, trebuie să facem ceva. Poate că această criză, prima pandemie cu care ne confruntăm de generații, este prea mare pentru un singur Lider, oricât de mare ar fi acesta la rândul lui. Îmi place foarte mult un dicton care spune: schimbarea începe cu mine! Cred că în acest context, nu mai trebuie să așteptăm soluții de la alții, Lider poate fi oricare dintre noi la nivelul și pe arealul sau de acțiune. Știm unde trebuie să ajungem. Trebuie doar să luăm poziție și să acționăm! Fiecare în sfera sa de competență poate ajuta. Nici un gest nu este prea mic, nicio contribuție prea puțină când mor oameni.
Acum se nasc lideri, în astfel de timpuri, în forjă, sunt căliți în foc și ies puternici precum oțelul! Gândiți-va deci ce puteți face și ce putem face fiecare dintre noi pentru a pași în normalitate, din nou.
La Academia de HR ajutăm oamenii să devină Lideri Puternici, capabili să motiveze și să inspire!