Anul 2025 se conturează ca o perioadă de schimbări și adaptări pe piața muncii, într-un context economic și politic extrem de volatil. Pe plan intern, situatia generală economică precară, nivelul mare al datoriei publice, alegerile prezidențiale – sunt doar câțiva factori ce complică prognozele. În plan internațional, totul depinde de măsura în care Europa reușește să se stabilizeze și desigur, de politicile administrației Trump. Cu toate acestea, analizând tendințele actuale, putem identifica câteva aspecte clare în ceea ce privește trendurile HR pentru 2025.
Recrutarea
Sunt câteva domenii care pe fond, unde nevoia de recrutare va fi mai mare, pentru că aceste domenii fundamentale pentru a obține creștere economică:
- Tehnologia și IT-ul. Digitalizarea continuă să redefinească industriile, iar sectorul IT&C va rămâne în continuare în cărți, în ciuda pierderii facilităților fiscale și a evoluției AI-ului. Profesiile din dezvoltarea software, securitatea cibernetică și inteligența artificială vor atrage cel mai mare interes, reflectând nevoia companiilor de a-și consolida prezența digitală. Un subdomeniu în ascensiune ce merită nominalizat separate este cybersecurity, foarte-foarte important în contextul riscurilor economice și geo-politice în contextul mai larg al importanței protejării activelor digitale. De asemenea, și companiile non-IT din retail, sănătate și producție vor investi masiv în transformarea digitală.
- Energie. Cererea de energie este în creștere dacă se poate din surse de energie regenerabilă verde, dacă nu, din orice sursă. Inginerii, tehnicienii vor fi la mare căutare, susținuți de fonduri europene dedicate schimbărilor climatice. În ciuda provocărilor din domeniul energiei, inclusiv stagnarea adopției mașinilor electrice, sectorul rămâne o prioritate strategică in Europa.
- Sănătate. Pandemia a consolidat nevoia pentru profesioniști în sănătate, iar tendința va continua în 2025. Pe lângă medici și asistente, specialiștii în sănătate publică, nutriționiștii și terapeuții vor fi indispensabili, având în vedere îmbătrânirea populației și interesul crescut pentru bunăstare. O mențiune aparte pentru partea de sănătate psihică, suntem la cote alarmante privind bolile dezvoltate pe fond nervos, avem cote la nivele istorice privind depresia, sterile de anxietate și atacuri de panică. Este o zonă unde va fi nevoie de tot mai mulți specialiști/psihologi.
- Construcții și infrastructură. Un alt domeniu care a pierdut pe partea de facilități fiscale, și nu numai, dar care va continua să fie extrem de important și în 2025. Proiectele de modernizare a infrastructurii vor impulsiona cererea pentru muncitori calificați și ingineri. Acest domeniu depinde în mare măsură de fondurile europene, dar deficitul de forță de muncă va continua să fie o problemă, cu tot mai mulți muncitori provenind din Asia.
- Agricultură și industria alimentară. Modernizarea agriculturii prin tehnologie, cum ar fi agricultura de precizie, va deschide noi oportunități pentru specialiști în tehnologie, logistică și agronomie. Deciziile politice și politicile publice vor juca un rol esențial în definirea cererii de forță de muncă în acest sector – dar nevoia este uriașă, securitatea alimentară este un domeniu strategic. Importăm prea multe alimente de afară, mulți au început să realizeze că de fapt putem să le producem în țară.
- Retail și e-commerce. Creșterea continuă a comerțului online și tradițional va continua și în 2025, chiar dacă mai reținut. Dar pentru că suntem în mare măsură o economie de consum, cererea în domeniu va fi în continuare notabilă. Partea bună este că aceste nevoi vor genera locuri de muncă adiționale în logistică, depozitare, marketing digital și customer service.
Nu doar livrăm candidați: găsim oameni care aduc valoare adăugată!
Cauți personal?Balanța angajați-angajatori
În 2025, balanța relației angajați-angajatori va înclina mai mult în favoarea angajatorilor, deoarece presiunile economice și incertitudinile de pe piața muncii oferă companiilor mai mult control. În funcție de cum se asează lucrurile, unii angajați vor fi fericiți dacă la finalul anului vor mai avea un loc de muncă – vezi amenințările privind programele de concedieri masive din industria auto din Germania și nu numai, pe tot lanțul vertical. Sunt așteptate vești bune privind războiul din Ucraina respectiv calmarea temerilor de recesiune economică, dar adevărul este că nimeni nu știe încă ce va fi, așa că momentan, multe companii rulează cu frâna de mână trasă.
Munca Hibrid – se tinde către revenirea fizică la birou
Modelul de lucru hibrid, care combină munca de la distanță cu cea din birou, a devenit o practică standard în multe organizații. Și în 2025 vom continua să vedem acest model în piață, dar companiile vor continua să ajusteze programul de lucru hibrid pentru a spori colaborarea, productivitatea și satisfacția angajaților. Folosirea tehnologiei pentru a sprijini comunicarea perfectă și integrarea fluxului de lucru este esențială în această evoluție. Accentul însă clar s-a mutat pe revenirea la birou și în condițiile unui mediu economic instabil, multe companii vor profita de ocazie să întărească disciplina prezenței fizice la lucru. Și din prudență și din dorința de a-și păstra locul de muncă, tot mai mulți angajați vor accepta.
Bunăstarea angajaților și sănătatea mintală
În ultimii ani, accentul pe bunăstarea angajaților (wellbeing) și sănătatea mintală (mental health) s-a intensificat, companiile recunoscând impactul profund pe care acești factori îl au asupra productivității generale și satisfacției angajaților. Vor fi în continuare foarte apreciate oferirea accesului la servicii de consiliere și programe de asistență pentru angajați (EAP) pentru a-i ajuta pe aceștia să gestioneze stresul și anxietatea, alte provocări de sănătate mintală. Anul 2024 a fost un an foarte încărcat, 2025 va fi la fel, cel puțin în prima partea a anului până se mai liniștesc lucrurile în plan politic și geo-politic. Pierderea unor facilități fiscale, creșterea unor taxe și impozite face ca în domeniile afectate să fie nevoie ca oamenii să muncească mai mult sau mai eficient, pentru a-și păstra nivelul de venit din 2024. Nici nu mai vorbim de inflație. Toate aceste elemente creează o mare presiune psihologică pe oameni, în general în societate, astfel încât realmente sănătatea mintală rămân importantă și în 2025. Crearea unui mediu de lucru suportiv va fi o dovadă de înțelepciune dacă nu de necesitate și va ajuta atât angajații cât și companiile. O experiență de lucru pozitivă a angajaților este legată de un angajament mai mare și de retenție. Companiile care vor investi în înțelegerea nevoilor și așteptărilor angajaților, vor avea de câștigat înzecit.
Expansiunea AI-urilor și nevoia de recalificare
AI continuă să revoluționeze toate activitățile umane și desigur și HR prin automatizarea sarcinilor de rutină și suport analitic pentru luarea deciziilor. În 2025, AI-ul este de așteptat să joace un rol esențial în creșterea performanței. Cine vrea să obțină performanță în 2025 și în viitor, trebuie să ia în considerare AI-urile. Va fi tot mai greu pentru cei care nu se aliniază acestui trend să recupereze apoi decalajul creat – că vorbim de companii sau că vorbim de angajați. Asta înseamă că trebuie să reînvățăm să muncim, pentru că în câțiva ani, se întâmplă deja în anumite domenii, pur și simplu sunt necesare noi abilități pentru a derula o activitate oarecare. AI-urile sunt acum integrate (embedded) implicit în tot mai multe software-uri-le de bază (începând cu Window, programele Office – Word, Excel, etc – CoPilot) până la soluții specializate de banking și orice altceva. Nevoia de formare și de a investi în acest domeniu este uriașă, mulți probabil vor fi prinși pe picior greșit pur și simplu pentru că nu au avut timpul sau energia necesară să se reorienteze până nu e prea târziu). Pe măsură ce noile tehnologii sunt adoptate, abilitățile necesare la locul de muncă se schimbă rapid, ceea ce duce la o nepotrivire tot mai mare între capacitățile actuale ale angajaților și cerințele viitoare. Organizațiile se luptă să identifice și să anticipeze clar competențele necesare pe termen mediu și lung, multe încercând să abordeze în mod proactiv deficitul de competențe. Statisticile arată clar că 7 din 10 lucrători vor avea nevoie de pregătire suplimentară înainte de 2027. Rezolvarea decalajului de competențe este imperativă, și asta este clar un task pentru HR, deoarece dacă 70% din personal nu mai deține competențele necesare, atunci în mod sigur asta are un impact negativ asupra performanței afacerii. Timpul se scurge și astfel de strategii trebuie să fie puse în aplicare înainte de sfârșitul anului 2025 dacă organizațiile speră să evite întreruperile operaționale masive ca rezultat direct al deficitului de competențe. În paralel, angajații vor trebui să investească în educația continuă și să își dezvolte competențele pentru a rămâne competitivi și relevanți pe o piață din ce în ce mai dinamică. Oricare care va fi situația economică, succesul la nivel individual sau de companie va depinde de abilitatea de a găsi soluții adaptate noilor realități economice și sociale și de a fi cel mai bun.
HR-ul va continua să fie departament de importanță strategică
Indiferent ce va fi, HR-ul va avea mult de lucru în 2025, va continua să fie un departament de importanță strategică și cu un impact semnificativ în strategiile de succes ale oricărei companii. Această importanță sporită se manifestă prin mai multe direcții:
- În 2025, funcția HR va continua munca de aliniere a strategiilor de dezvoltare a talentelor cu obiectivele de afaceri, contribuind direct la succesul organizațional. Prin utilizarea datelor și a analizelor avansate, HR-ul va oferi perspective valoroase despre tendințele din piața muncii și nevoile angajatilor, susținând deciziile strategice și gestionând dezvoltarea durabilă.
- Investițiile în dezvoltarea angajaților arătam, sunt esențiale pentru menținerea competitivității și a satisfacției la locul de muncă. Angajații vor căuta oportunități de formare care să le îmbunătățească abilitățile, atât tehnice, cât și soft-skills, pentru a rămâne relevanți în fața noilor cerințe. Dezvoltarea profesională trebuie să includă programe adaptate ritmului fiecăruia, accesibile online și personalizate pentru a răspunde nevoilor individuale.
- Dacă nu se întâmplă scenariul negativ, în condițiile în care deficitul de talente este în continuare la cote foarte înalte, HR-ul va fi și în 2025 (foarte) ocupat cu recrutarea pentru că oamenii buni se găsesc greu. Recrutarea va continua să fie scumpă din acest motiv și de durată astfel încât, la fel de importante vor fi și programele de retenție, pentru a evita riscul ca ceea ce vor recruta pe o parte să piardă pe alta.
Concluzii
Toate aceste prognoze depind însă de măsura în care vom avea stabilitate politică și măsuri ferme și clare în plan economic. Dacă nu, din contra, vom vorbi mai degrabă de concedieri, de închideri de firme, de restructurări sau falimente pentru firmele care sunt deja vulnerabile. Creșterile salariale, acolo unde vor fi abia dacă vor egala inflația, în multe cazuri nici măcar. Este extrem de important ce se întâmplă în următoarele luni – că vorbim de România, Europa, Rusia-Ucraina sau SUA. Deși incertitudinile politice și economice creează provocări semnificative, în mod clar, companiile care vor adopta rapid noile tendințe vor avea un avantaj strategic.
La Academia de HR ajutăm companiile să fie performante! Performanță prin Oameni!