Un proces de recrutare adecvat și eficient poate aduce beneficii semnificative companiei și poate ajuta la atingerea obiectivelor de afaceri. Haideți să vedem cum poate recrutarea să contribuie la creșterea productivității și profitului companiei.

Adăugarea de abilități și cunoștințe noi

Recrutarea este poarta principală de intrare a talentelor în organizație. Chiar dacă utilizăm canale de recrutare diferite, că unii angajati sunt găsiți în urma unor procese de atragere a talentelor, că alții vin în urma unor recomandări sau ca urmare a promovării/relocării de pe alte poziții, toți angajații de care dispune compania au trecut printr-un proces de selecție și recrutare. Cu cât o companie reușește să atragă candidati de mai mare valoare, cu atât capitalul uman de care dispune este mai important, fapt care se va vedea cu certitudine în toate produsele și serviciile companiei. Și nu este doar despre competentele pe care oamenii le au, ci și despre capacitatea lor de a se dezvolta și de a inova.

Odată angajați, oamenii vor aduce expertiză în domeniile și pentru posturile pe care au fost angajati, la marketing, producție, vânzări, etc. Și cu cât calitatea capitalului uman de care dispune compania este mai ridicată, cu atât productivitatea, ca efect direct și indirect va fi mai ridicată. Absolut toate deciziile pe care mai tarziu le va lua compania prin angajații săi, de la cele mai operaționale pozitii de execuție până la cele mai înalte pozitii din top management, vor avea impact în productivitate și toate depind de bazinul de talente existent. Mai bine este pentru o companie să nu angajeze, decât să angajeze oamenii care nu i se potrivesc!

Îmbunătățirea proceselor de lucru

Printr-o recrutare de calitate, compania poate atrage oameni care mai tarziu, vor ajunge să identifice și să corecteze problemele din procesele de lucru care pot reduce productivitatea și eficiența. Angajații pot oferi idei și soluții inovatoare care să îmbunătățească procesele și să reducă timpul și costurile. Dacă oamenii au fost aleși strict din perspectiva competențelor tehnice, dintr-o perspectivă utilitaristă și tranzacțională limitată, atunci desigur acest beneficiu colateral dar nu mai puțin important va fi pierdut. Atunci când recrutăm, trebuie să vedem dincolo de mecanicul pe care îl cautam, dincolo de contabil, dincolo de operatorul de date sau dincolo de analistul financiar. Oamenii nu sunt posturile pe care le ocupă și nici competențele pe care le dețin la un moment dat. Oamenii sunt și tot ceea ce pot să devină și sunt dispusi să învețe. Dintre doi angajati, unul cu un nivel mai înalt de competente și abilitați dar fără inițiativă, fără motivație și fără dorința de a contribui constructiv și un angajat în creștere, care poate nu are același nivel de maturizare profesională, dar arată entuziasm, dorința de învățare, proactivitate și implicare, al doilea este cu certitudine o alegere mai bună. Acești angajați pot aduce idei și soluții noi care să ajute compania să se adapteze la schimbările de pe piață și să își mențină avantajul competitiv.

Reducerea costurilor

Urmarea firească a implicării și proactivității, a îmbunătățirii proceselor de lucru este ca va crește productivitatea muncii și vor scădea costurile. Recrutarea poate conduce (indirect) la reducerea costurilor în companie prin aducerea de angajați care să fie mai eficienți și care să vină cu soluții de optimizare – intraprenori, oameni care privesc compania ca propria afacere, și care arată engagement și implicare. Acești angajați sunt mai atenți, au mai puține erori sau rebuturi, au grija de patrimoniul primit în dotare, sunt mai creativi, caracteristici ce conduc la reducerea cheltuielilor și la creșterea profitului.

Îmbunătățirea calității serviciilor

Recrutarea poate contribui la îmbunătățirea calității serviciilor prin aducerea de angajați cu abilități și experiență de relaționare și comunicare socială. Acești angajați pot ajuta compania să ofere servicii mai bune clienților, ceea ce poate duce la creșterea loialității clienților și evident, a veniturilor companiei.

Reducere fluctuației

Loializarea talentelor este una dintre prioritățile implicite ale oricărei organizații – cine vrea să își piardă oamenii de valoare, recrutați cu greu și în care s-au investit timp și energie, bonusuri și prime, programe de training și de formare? În războiul pentru talente – care se duce ”pe viață și pe moarte” între companii – fiecare trebuie să facă ce poate să își (re)țină oamenii cheie, iar cel mai sigur mijloc de a-i pierde, este ca aceștia să devină demotivați/disengaged. Puțini se gândesc însă că retenția începe de fapt odată cu recrutarea. Șansele de a loializa un angajat (din start) nepotrivit sunt logic mai mici decât șansele de a loializa un angajat care se potrivește pe valori, cultură și climat și care se aliniază obiectivelor firmei pentru că acele obiective îi sunt ”întâmplător” benefice, din perspectiva propriilor obiective de viață. Și deoarece costurile cu recrutarea și fluctuația sunt deja costuri deloc de neglijat în economia de astăzi, prin eficientizarea și adecvarea proceselor de recrutare o companie obține din start avantajul că va avea o fluctuație mai mică.

Am prezentat doar cateva dintre motivele pentru care recrutarea este un proces strategic, a fost dintotdeauna, dar acum acest fapt trebuie recunoscut ca atare și adresat corespunzător. Lumea s-a schimbat, greșelile erau în trecut contingentate ușor în spațiu și timp, astăzi, într-o lume globalizată, deschisă și hiper-conectată, aceleași greșeli pot ajunge să aibă un impact mult mai mare, atât din perspectiva costurilor directe cât și din perspectiva costurilor de reputație (social media propagă știrile proaste mai repede cât pe cele bune).

La Academia de HR ajutăm companiile să obțină performanță prin oameni!