Dificultăți în recrutare
Tot mai multe companii au probleme în a găsi oamenii de care au nevoie astfel încât, atunci când recrutează un om bun, chiar este un moment de sărbătoare! Sigur, suntem pe o piață cu deficit de personal, iată explicația simplă și imediată, o explicație corectă evident și reală dar care nu surprinde toate motivele pentru care companiile au probleme în a atrage oamenii atât de necesari. Dacă ne-am uita doar la situația din România, contextul de la noi ar avea odată în plus ”calitatea” de a ne confirma acest răspuns, cu 3.7 – 4 milioane de români plecați peste graniță și subiectul ar fi închis.
Dar problema deficitului de talente este una la nivel mondial, unde înregistrăm o lipsă substanțială de 45% talente, ceea ce ne arată că sunt și alte cauze pentru care avem dificultăți în recrutare, din moment ce, chiar și cele mai dezvoltate piețe vestice – către care migrează românii și multe alte nații, și care deci dispun și de un flux constant de imigranți calificați – nu au totuși oamenii necesari.
Nu putem accepta deci doar explicația imediată a exodului dacă vrem să obținem rezultate în recrutare, pentru că această explicație nu ne-ar da practic prea multe opțiuni și variante de acțiune. Problematica este ceva mai complexă iar înțelegerea multiplelor cauze ce conduc la actualele dificultăți în recrutare ne poate ajuta să găsim angajații necesari, chiar și în criză de personal.
(1) Deficitul de abilități
În primul rând, deficitul de talente trebuie înțeles ca un deficit de abilități și competențe specifice. Tehnologia evoluează într-un ritm demențial iar sistemele de educație și formare (fie ele publice sau private) nu pot ține pasul și nu pot actualiza curriccula de învățământ pe cât de repede se schimbă lucrurile. Din această cauză, piața muncii este mereu în urma cerințelor. Companiile au nevoie de competențele de mâine nu neapărat de cele de ieri așa că evident soluția este recrutarea pe baza de potențial și mindset, nu neapărat recrutarea pe bază de competențe, ce nu știe urmând a fi format la locul de muncă.
(2) Companiile nu știu să recruteze
Paradoxal sau nu, dar multe companii nu (mai) știu să recruteze adaptat la noile timpuri. Lumea s-a schimbat, generațiile s-au schimbat, locurile unde putem găsi candidați s-au schimbat. Acum 20 de ani era obligatoriu ca anunțul de recrutare să apară în suplimentul de locuri de muncă din România Liberă. Piața s-a mutat apoi în online, astăzi tot în online este dar nu neapărat pe site-urile de recrutare. Social Media a luat locul acestora în bună măsură, piața s-a segmentat pe zeci de canale, mulți angajatori încă apelează la metodele de ieri așa că plasează anunțuri în medii unde nu mai are cine să le răspundă.
(3) Munca s-a schimbat
Munca în sine s-a schimbat, nu mai muncim ca acum 20 de ani, nu mai muncim nici măcar ca acum 10 ani. Granițele dintre muncă și viața personală au devenit tot mai difuze odată cu tehnologiile mobile pentru că muncim inclusiv atunci când citim un email în tramvai. Oamenii au alte așteptări de la angajatorii lor, vor companii care să le înțeleagă nevoile și visele, care să țină pasul cu schimbările de mentalitate transformând munca în ceva fun și care conduce la dezvoltare personală. Cei care nu oferă astfel de locuri de muncă, chiar și dacă se promovează corect, nu vor atrage pe nimeni.
Nu doar livrăm candidați: găsim oameni care aduc valoare adăugată!
Cauți personal?(4) Delocalizarea muncii
Putem munci oricând și de oriunde. Cea mai mare parte a joburilor se pot realiza deja din sufragerie cu un calculator în față, trendul acesta va continua să crească pe măsură ce digitalizarea companiilor și a proceselor de producție se va accentua și mai mult. Oamenii vor veni la birou mai degrabă de dragul colegilor și din nevoia de a socializa decât din necesitate, iar companiile care nu vor ține pasul cu aceste transformări, ținându-și în continuare ”prizonieri” angajații într-o locație anume, pur și simplu nu vor atrage candidați.
(5) Nu doar companiile aleg candidații, ci și candidații aleg companiile
Acest trend are un impact uriaș și va modela piața de muncă în forme nebănuite. Războiul talentelor va fi câștigat de cei care reușesc să atragă cei mai buni candidați din piață, fiind alese de candidați pentru că sunt companii dezirabile. Recrutarea împrumută din caracteristicile activității de marketing, trebuie să știm să ne vindem! Interesant de spus este că la un moment dat nici măcar produsele companiei nu vor conta ori gradul lor de utilitate cât în egală măsură va conta capacitatea companiilor de a deveni atractive pentru candidați.
Competiția se mută și se dublează. companiile vor concura nu doar pentru clienți ci și pentru candidați!
(6) Termenul de angajat va dispărea
Da, va dispărea! Cine mai vrea să fie ”angajat” când poți să fii asociat, partener, intraprenor, freelancer sau antreprenor? Modalitățile în care putem câștiga astăzi bani s-au diversificat în așa măsură că un tânăr de 14 ani poate face milioane de dolari dintr-un canal pe Youtube făcând vlogging respectiv un influencer poate câștiga de 10 ori cât părinții lui din plasarea de produse pe Instagram. Sigur, nu este vorba numai de activități de tip freelancing aici, chiar și cei care vor lucra pentru companii în baza unui contract de muncă vor fi tratați și considerați ca parteneri și asociați mai degrabă decât ca angajați, contribuind împreună cu alții la succesul acelei companii.
(7) Munca va deveni tot mai creativă
Mulți se tem că vin roboții și ne fură locurile de muncă. Pe de altă parte, cine mai poate (dacă nu de nevoie) și cine își mai dorește, să facă o muncă repetitivă, de ”robot” timp de 8 ore pe zi, strângând niște șuruburi sau introducând niște date într-o aplicație? Nu degeaba companiile care oferă servicii de tip RPA, Robotic Process Automation prosperă (și ne mândrim și noi cu UiPath în România)!
Nu roboții vin peste noi, noi le cerem să vină pentru că vrem altceva, vrem activități creative și interesante care ne stimulează și vrem să dăm toate taskurile și activitățile robotizante roboților! Companiile care vor continua să ofere joburi cu un înalt conținut repetitiv al muncii nici măcar muncitori necalificați nu vor mai putea angaja!
În concluzie, recrutarea răspunde și ea legilor ce țin de cerere și ofertă. De ce avem dificultăți în recrutare? Dacă ”oferta” nu este corespunzătoare, cu atât mai mult cu cât suntem pe o piață a angajatului, să nu ne mirăm dacă nu aplică nimeni.
La Academia de HR ajutăm companiile să își eficientizeze procesele de recrutare și să devină atractive pentru candidați cu scopul atragerii celor mai bune talente! Detalii aici!