Multe companii au dificultăți în a se prezenta într-un mod atractiv

Recrutarea este evident un proces ce reclamă interesul și motivația ambelor părți și începe atunci când o companie are un post de muncă pe care vrea să îl acopere. Deoarece suntem pe o piață unde candidații aleg mai mult decât sunt aleși iar angajatorii sunt aleși mai mult decât aleg, parte din succesul acestui proces vine din capacitatea companiilor de a se pune în valoare. Ori observăm că multe companii au dificultăți în a se prezenta într-un mod atractiv în fața candidaților (ba chiar își fac un deserviciu) și asta deoarece (1) nu au făcut niciodată un exercițiu adevărat de definire a identității lor pe partea de Brand de Angajator, (2) nu rezultă că automat au obținut o imagine pozitivă și interesantă și (3) nu au construit o retorică adecvată și o strategie de comunicare a acestei identități în piață și deci prea puțini știu despre acea identitate, odată definită. Cu alte cuvinte nu știu sau nu pot spune convingător și atractiv Cine sunt și De Ce ar merita cineva să se angajeze acolo?! Iar când ajung în situația de a avea nevoie de personal, evident că sunt nepregătite și sub presiunea momentului, intră pe site-urile de recrutare și încearcă să adapteze rapid anunțurile și mesajele altora intrând într-o retorică a banalității și care nu le reprezintă, fapt ce se reflectă în calitatea slabă a propriului anunț de recrutare.

Cum să te auto-sabotezi cu un anunț de recrutare incorect conceput

Este de ajuns să ne uităm peste câteva anunțuri sau să ne uităm pe site-urile de companie, ori să mergem la interviuri: vom vedea/auzi ceva de genul: ”suntem o companie producătoare de … ” ori ”o firma de transport…” ori ”suntem un furnizor de servicii de…” și căutăm Contabil ori Inginer ori Șofer. Dacă ne uităm atent însă la aceste enunțuri observăm de fapt un proces de auto-depersonalizare și anonimizare care nu poate evident conduce la atragerea candidaților din moment chiar cei în cauză se prezintă că fiind ”o companie”, ”o firma”, ”un furnizor”, folosind articolul nehotărât indicând implicit că ”suntem una dintre multele alte companii de același fel, nu ne distingem prin nimic, tehnic va spunem cu ce ne ocupăm dar altfel, nu prea știm ce să spunem despre noi.. suntem nimeni”.

Acesta este un mesaj transmis involuntar desigur și face un mare deserviciu firmei, întreaga retorică de fapt este una pierzătoare în aceste texte concepute rapid și neconvingătoare, chiar dacă (aparent) zic ce trebuie. Asemenea oamenilor însă, și companiile au un limbaj ”non-verbal” care poate fi ”citit” de către candidați la nivel emoțional, în spatele cuvintelor.

Identitatea unei companii nu se reduce la produsele pe care le realizează

Sigur, orice companie știe ce face în termeni de produse sau servicii, acestea sunt evidente și pot fi ușor arătate și exemplificate: companie producătoare de țiglă, țeavă zincată, motoare electrice, firmă de transport, de mutări mobilă, de curierat… etc. Și pentru că le este mai ușor să vorbească de produsele pe care le vând decât despre identitate și Brand de Angajator, de aici greșeală multora! Dar identitatea unei companii nu se reduce însă la produsele/serviciile pe care le realizează! Mai mult, dacă nu vorbim de niște nișe foarte înguste, pot fi de fapt zeci de companii în țară care fac exact același produs, livrează același serviciu. Cine este singur pe piață, cine nu are concurenți? Să nu mai vorbim că din punct de vedere al pieței de candidați, nici nu prea contează domeniul de activitate al firmei, un call-center poate concura pentru exact aceiași oameni (de ex. tineri între 22-27 ani, cu studii superioare și limba Engleză) cu o firmă de software, una de telecomunicații sau una care produce aspiratoare. Și atunci, întrebarea cheie este cum ne distingem în piață, cum ne vindem și cum trebuie să arate un anunț de recrutare pentru a fi atractiv?

Aici, cineva ar putea întreba: ”Și ce am putea spune în plus? Suntem o firmă mică, asta facem, cu asta ne ocupăm și nu putem oferi mai mult!”, referindu-se în principal la bani sau la pachetul salarial. Oh, dar ar fi atât de greșit! Pentru că am putea răspunde ”Sigur, e o firmă mică și asta face, dar cum vinde produsele și cine le cumpără? Cu certitudine există o retorică de marketing și de vânzări care produce rezultate pentru că altfel firma nu ar mai exista deloc!”.

Nu contează cât de mică este o firmă sau o companie atât timp cât își vinde produsele, înseamnă că ceva face bine. La fel și recrutarea, este un proces de vânzare: poate nu există toate răspunsurile de la început, dar exact de aceea arătăm cât de importantă este definirea identității și a Brandului de Angajator.

Nu doar livrăm candidați: găsim oameni care aduc valoare adăugată!

Cauți personal?
Cauți personal?

Cum să nu fii banal în propriul anunț de recrutare

Ca să înțeleagă cine suntem cu adevărat și mai ales să îi stârnim interesul, este foarte important să-i putem spune candidatului cum va fi să lucreze pentru noi, de ce facem ce facem, care este misiunea noastră! Un anunț de recrutare atractiv nu este o însăilare de texte: unul despre companie și unul despre job, iar al doilea, cel mai adesea este un fragment din fișa de post.

Un anunț de recrutare atractiv conține întotdeauna o componentă emoțională, nu doar una informațională, vorbindu-le candidaților despre:

  1. Cum este să lucrezi acolo, despre colectiv, despre atmosferă, despre oamenii minunați deja existenți, despre faptul că deși poate este o organizație mică, are un suflet mare.
  2. Ori poate fi vorba despre posibilitățile care pot apărea în viitor pe măsură ce firma crește, șansă pe care o au doar cei care se angajează acum și care vor avansa și ei odată cu compania: în 3 ani poți ajunge Director la noi!
  3. Sau poate fi vorba despre independența și libertatea de mișcare pe care o au angajații și pe care nu ar avea-o în altă parte unde ar putea fi încorsetați în norme și proceduri care nu îi lasă să fie ei înșiși.
  4. Spuneți candidaților istoria firmei, povestea de început, cum a apărut, cum s-a născut, cine sunt membrii fondatori. Poveștile despre începuturi au întotdeauna darul de a inspiră și entuziasma oamenii.
  5. Explicați candidaților ce va face diferiți, ce va distinge de competiție, de ce firma este specială. Cu certitudine sunt multe elemente distinctive dacă cineva chiar își propune să le caute, sigur le găsește.
  6. Prezentați premii, distincții, orice fel de argumente prin care piața a recunoscut valoarea și calitatea produselor companiei. Dar nu despre produse ori servicii este vorba ci despre oamenii care le-au făcut, angajații deja existenți.
  7. Folosiți imagini, și materiale video acolo unde este posibil. O poză face cât 1000 de cuvinte se spune și crează instantaneu o legătură emoțională cu firma.

Oamenii/Candidații au o paletă largă de motivații și interese care corect identificate și înțelese pot oferi companiei informațiile de care are nevoie pentru a-și construi imaginea și argumentele de sourcing. Un text de genul ”Companie producătoare de șuruburi” arată clar că este mult loc de îmbunătățire în modul de prezentare în fața candidaților, care trebuie să egaleze modul de prezentare pe care compania aspiră să îl aibă în fața clienților!

Nu putem construi aici aceste retorici, fiecare companie este diferită și soluțiile de sourcing sunt evident subiectul unor proiecte dedicate, dar ce contează este există soluții, atât timp cât se iese din capcană (auto) minimizării.

La Academia de HR venim cu soluții creative care transformă organizația în magnet de talente: mai multe aplicații, CV-uri mai bune!