Talentismul: talentul, adevarata resursa
Cuvantul in sine, “talentism” nu exista inca in dictionare pentru ca este un termen foarte nou. Nu il gasim de exemplu in Oxford Dictionary, desi o simpla cautare pe Google ne arata aprx. 10.000 de referinte. Ce reprezinta atunci?
Ascendenta talentului
Una dintre marile tendinte care incep sa prinda contur astazi, si care de abia recent a fost conceptualizata, poate avea un impact urias asupra societatii si anume talentismul. Talentismul afirma ca pentru economia curenta si mai ales pentru cea imediat viitoare, mai important decât capitalul financiar este capitalul uman! Aceasta este asertiunea fundamentala din talentism si este puternica pentru ca nimic nu este mai adanc inradacinat in spatiul mental contemporan decât aspectul financiar! Aceasta schimbare ne arata ca s-au produs in fapt schimbari in mentalul marilor corporatii care nu mai cauta profit imediat ci Crearea de Valoare pe Termen Lung (Long Term Value Creation) prin preocuparea pentru comunitate, mediu si valori.
Ideologia economica dominantă translatează astazi de la capitalism spre talentism – o noua era în care capitalul uman a devenit mai important pentru tari, orase si companii de succes decat capitalul financiar!
Klaus Schwab, Chairman, World Economic Forum
Cautarea si formarea talentelor – principala misiune a HR-ului modern
Si oricat de incredibil ar parea intr-o lume dependenta de banci/finante, nu este greu sa intelegem de ce aceasta tendinta, nu intotalitate manifesta, este credibila si realista atunci cand vezi ca un singur om poate face diferenta: este de ajuns sa ne gandim la companii precum Apple sau Dell si la initiatorii lor! Creativitatea este o caracteristica profund umana si din fericire nu poate fi automatizata: este si va ramane proprietatea exclusiva a oamenilor! Creativitatea este non-liniara si adesea este disruptiva si aceasta este o veste buna pentru HR pentru ca astfel cautarea si formarea de talente devina una dintre principalele sale misiuni! Sa gasesti oameni este usor, sa gasesti talente… este mai greu! Adevarata provocare insa este sa cresti si sa valorifici talente – asta inseamna talentismul!
Ce ar fi dacă ne-am imagina o infrastructura social-economica construita pentru a valorifica talentul = capitalul uman la acelasi nivel de dezvoltare si complexitate pe care il avem in zona financiara?? Sa ne imaginam in primul rand un mod de “contabilizare” a talentului, sa ne gandim la o “moneda” prin care acesta sa fie tranzactionat, sa ne imaginam banci de talente si o bursa (stock exchange) pentru talent… si de ce nu pana la urma? Talentul este o “moneda” la fel de valabila precum aurul, in ochii celor care stiu sa il observe la timp: este de ajuns sa ne uitam la aplicatiile informatice recente (WhatsApp de ex.) si finantarile de multe miliarde de dolari pe care le-au atras si care au in spate echipe concentrate de oameni talentati. Din aceasta perspectiva, banii raman esentiali doar ca instrument de schimb economic dar talentul devine valoare in sine si concept/scop central pentru multe dintre noile companii.
Talentismul si rolul HR-ului
Talentul este universal: cred ca fiecare dintre noi este o valoare in sine si date fiind conditii propice, mult mai multi oameni si-ar putea valorifica talentul, revolutionand cunoasterea sau un domeniu oarecare! Nu talentul lipseste, cat oportunitatile de recunoastere si valorificare a acestuia! Sub aceasta noua paradigma, abordarea in cautarea de personal se schimba radical: accentul pus mai demult pe cunoastere si cunostinte se muta pe adaptabilitate si inovatie! Nu mai conteaza atat de mult ce stii (nu ca nu ar fi in continuare important) dar ce poti sa inveti si cat ce poti sa faci! Schimbarile acestea au dus treptat-treptat la conturarea unui nou profil al angajatului ideal, punctul de plecare al oricarei recrutari: in loc sa evaluam trecutul ne propunem sa evaluam viitorul si sa cautam oameni cu potential! Trebuie cautati oameni care cred in ei, care gandesc optimist si care au o minte neincatusata!
Cine este mai bine pozitionat in interiorul companiilor decât HR-ul pentru a-si asuma rolul de promotor al noului curent, pana la nivelul la care modul in care sunt structurate organizatiile sa fie schimbat pentru a facilita cu adevarat ascendenta si fructificarea talentelor pe modele organizationale mai fluide si mai organice in locul unor structuri rigide si birocratice? Nu doar recrutarea trebuie reinventata, ci si procesul de training, cel de evaluare a performantelor, cel de Comp & Ben… practic toate capitolele majore de actiune pentru HR trebuie revizuite si aliniate pentru a sustine o mai buna valorificare a acestei resurse!
La Academia de HR venim cu perspective noi asupra muncii care transformă organizațiile în lideri de succes!