Ne bucurăm foarte mult atunci când reușim să atragem un candidat bun în companie pentru că știm că va fi eficient, își va face treaba, va produce rezultate, va contribui la profitul companiei. Un angajat bun înseamnă de obicei un angajat cu experiență, școlit, care a participat la diverse proiecte din care a învățat – formări și participări la cursuri, inteligent, muncitor, dedicat. Ne bucurăm și pentru că toată acea muncă și acel timp de formare pentru a face din acel angajat cu adevărat o resursă utilă nu mai este necesar. Putem să îi alocăm imediat proiecte importante, pe măsură experienței și competențelor deținute.
De ce să pierdem angajații în care am investit?
La rândul nostru, investim în angajații cu potențial și cu profilul personal potrivit, atunci când nu au competențele necesare, pentru că îi credităm în avans cu capacitatea de a produce valoare odată ce vor învață ce au de făcut. Așa că, îi trimitem la cursuri, seminarii, workshop-uri, MBA-uri pentru că, întorcându-se în companie, aceste investiții se vor amortiza din valoarea adăugată ca urmare a dezvoltării lor.
Concurența îi vizează pe cei mai buni
Ei bine, la fel se bucură și competiția când ne ”fură” un astfel de angajat, gata pregătit, cu relațiile și prezența necesară în piață. Da, va plăti poate ceva lei în plus, dar nici pe departe cât am investit noi, timp și bani. Așa că, unii își fac o practică din a contacta și oferta angajații altora. Și nu neapărat din rea intenție, pur și simplu pentru că nu prea mai există șomaj în România, suntem la minime istorice pe ultimii 20 de ani, pentru că oamenii pleacă afară câte 180.000 pe an (și s-au strâns aproape 4 milioane de români), și dacă tot ne trebuie personal, de unde să îi luăm decât de la alții, și de ce nu i-am lua pe cei mai buni pe care reușim să îi atragem? Ba exact pe aceia trebuie să ne concentrăm!
Avem angajați bine pregătiți, veniți să-i luați!
Iată de ce,
O companie fără un program bine pus la punct de Retenție și Securizarea Talentelor este o victima sigură, este ca și cum și-ar pune o pancardă pe care scrie mare să vadă toți: avem angajați bine pregătiți, veniți să-i luați – sunt gratis!
Angajații sunt mai accesibili ca oricând
Să nu uităm că astăzi, mai toate protecțiile naturale privind Securizarea Talentelor au căzut ca urmare a transparentizării aduse de Social Media. Înainte, pur și simplu nu știam cine lucrează la concurență decât dacă aplica direct la noi cu un CV. Astăzi, este de ajuns să ne uităm pe LinkedIn sau pe Facebook pentru a lista 70%-80% dintre angajații oricărei companii. Deci oamenii sunt accesibili, își actualizează acolo ce cursuri au mai făcut, la ce programe au mai participat, ce poziție ocupă în prezent după ce au fost promovați. Ba mai mult, LinkedIn trimite notificări de felicitare a celor care sunt promovați, deci cineva interesat nici măcar nu trebuie să se obosească prea mult, este imediat informat dacă oricine din rețeaua sa de contacte devine mai valoros.
Ai grijă de angajații tăi: concurența abia îi asteaptă!
Degeaba se chinuie unele companii să vină cu produse mai bune în piață sau mai ieftine! Bătălia se câștigă și cu produse bune dar și cu angajați buni! Recrutarea și Fluctuația de Personal au devenit riscuri strategice pentru companii, ”furtul” de oameni fiind mai păgubos pentru companie decât furtul de proiecte sau de clienți. În fapt, cu cât mai valoros și important și implicat în proiecte este un angajat, cu atât trebuie să fie mai bine protejat acel angajat în sensul prevenirii plecării sale. Altfel, este ca și cum am lăsa un teanc de bani pe stradă, este cam la fel! Ai grijă de angajații tăi: concurența abia îi asteaptă!
La Academia de HR venim cu soluții inteligente care te ajută să îți păstrezi oamenii! Află detalii aici!