Compania TeoCarn* Prod este un important jucător pe piața de carne și produse din carne. Compania a investit foarte mult în linii de producție moderne, a adus echipamente performante și pune mare preț pe un produs final curat, fără E-uri și alți aditivi, plecând atât de la materia brută achiziționată de la cele mai bune ferme și crescătorii până la lanțul de producție și ambalare. Clienții sunt mulțumiți pentru că au garanția unui produs în care au încredere așa că cererile sunt în creștere. Cei 400 de angajați ai fabricii lucrează în două schimburi pentru a face față comenzilor iar compania investește în dezvoltarea angajaților și încearcă să ofere pachete salariale atractive.

Ce faci când îți pleacă un om la fiecare două zile

Cu toate acestea, managementul companiei a observat că fluctuația de personal a crescut foarte mult în ultimii 3 ani, ajungând de la 15% la aproape 40%. Asta înseamnă că în fiecare an compania trebuie să înlocuiască în jur de 160 de oameni, în medie unul la 2 zile – un proces ce a devenit chinuitor și extrem de costisitor:

  1. Odată pentru că recrutarea este tot mai problematică, durează tot mai mult să găsești un înlocuitor, candidații par neserioși, se anunță dar nu vin la interviuri și cer tot mai multe pentru a se angaja.
  2. Apoi pentru că sistematic aceștia trebuie pregătiți, linia de lucru este una modernă, cu echipamente sofisticate, este necesar un curs in-house pentru operarea lor.
  3. Nu în ultimul rând, fluctuația a ajuns deja la cote prea mari, dezorganizând întreg lanțul de producție până la nivelul la care șefii de echipe se întreabă cine vine mâine și dacă au cu cine opera un anumit echipament. Know-how-ul se diminuează, oamenii nu mai au timp să se acomodeze unii cu alții, să funcționeze ca o echipă pentru că este cert, cel puțin unul din trei angajați va pleca până la finalul anului! Această situație trebuie să înceteze!

Este clar că nu doar salariile țin oamenii în firmă! Mai sunt și alți factori care generează fluctuație – nu mai vorbim de concurență care abia așteaptă! Ce se poate face pentru Retenția angajaților și Reducerea Fluctuației? Din fericire, multe se pot face! Află mai multe aici!

*studiu de caz real, numele companiei a fost schimbat.