Mai toate companiile arată că una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă în ziua de astăzi este lipsa de personal, deficitul de talente care se reflectă în timpul lung necesar pentru recrutare respectiv în fluctuația de angajați – urmare a faptului că oamenii sunt sistematic abordați cu noi și noi oferte de angajare de competiția directă sau de alți jucători din piață.

Fluctuația de personal – un film de groază

Ce ar fi dacă la fiecare săptămână ar trebui să înlocuim câte un strung, câte o mașină de frezat, câte o presă de câteva tone, câte un birou sau dulap ori laptop prin companie? Ce nebunie, ce coșmar logistic, ce impact uriaș ar avea asta asupra producției, să stopăm sau gâtuim operațiunile de zi cu zi până când fostul utilaj, care nici măcar nu era vechi or defect, este înlocuit cu unul despre care nu suntem siguri cât va rămâne la rândul lui și dacă va funcționa la parametrii necesari? Dar dacă realizăm extrem de limpede că așa ceva ar fi un film de groază cu care nicio companie nu ar dori să aibă de-a face, totuși, ceva extrem de similar se întâmplă cu angajații noștri, cei pe care, fără ezitare, 99% dintre companiile din lume îi numesc drept cea mai importantă resursă de care dispun.

Și ce ar fi dacă asta s-ar întâmpla zilnic sau la câteva zile odată? La 500 de angajați de exemplu și 20% fluctuație, înseamnă 100 de oameni care pleacă și trebuie înlocuiți în fiecare an, adică unul la 3 zile! Care este impactul pe care plecările acestea, tot mai frecvente îl are asupra business-urilor și companiilor noastre??

Pierderi de milioane

Cu certitudine nu este unul pozitiv, afectează exact ca schimbările de echipamente, întreg lanțul de producție și operațiuni și poate avea consecințe financiare majore (pierderea de clienți a căror valoare se poate număra în zeci de mii, sute de mii sau milioane de Euro, acoperirea deficitului de personal cu ore suplimentare plătite dublu, penalități la contracte nerealizate la timp și lista poate continua).

Ai grijă de angajați ca de bani

Retenția și Securizarea Talentelor trebuie să reprezinte deci o prioritate pentru companii și antreprenori întocmai precum avem grijă ca banii noștri să fie în siguranță într-un seif sau cont de bancă. Altfel, de ce ne numim angajații cea mai importantă resursă dacă nu facem nimic sau aproape nimic pentru a-i reține, mai ales după ce am investit atât de mult în recrutarea și formarea lor? Cum este să o luăm mereu de la început, cu altă persoană, fără nicio garanție că de data aceasta va fi mai bine, mai ales când cei vizați de plecări sunt de obicei exact cei mai buni, productivi și calificați angajați ai noștrii? Firesc (nu?), aceștia sunt cei mai căutați de competiție și de alți angajatori așa că aceștia vor și cei mai ofertați.

Ce se poate face pentru stoparea fluctuației

Din fericire multe se pot face, există soluții pentru a diminua substanțial fluctuația și a crește retenția – aici la Academia de HR ajutăm multe companii în acest sens. Depinde de fiecare companie și antreprenor să învețe ce are de făcut pentru a-și proteja oamenii. A face ceva este mult mai bine decât a nu face nimic.

Retenția necesită timp

Problema este că oricare ar fi soluțiile la care se recurge, schimbările care se vor implementa, toate cer timp. Un program bun de retenție necesită minim 3 luni ca să fie implementat într-o companie medie și lejer 6 luni într-una mai mare. Și oricum, odată implementat nu rămâne astfel pentru totdeauna, în permanență trebuie setat și ajustat la dinamica din piață. Rezultatele? Multe se văd imediat, dar realist, durează luni de zile pentru ca măsurile implementate să genereze retenție (de exemplu un program nou de bonusuri sau un program de dezvoltarea carierei).

Cu fiecare zi care trece, devine tot mai scump și mai dificil să egalezi piața, concurența inteligentă care nu stă degeaba, să contrapui mecanismele bine unse din companiile care au înțeles mai devreme noile reguli ale jocului. Nu degeaba se numește ”războiul pentru talente” pentru că este cu adevărat un război! Și întocmai precum în război, câștigă de obicei cel mai bine pregătit și antrenat, cel care și-a făcut temele din timp. Nu ne bazăm pe noroc să câștigăm acest război, cei indiferenți sau lenți vor fi cu certitudine pierzători. Începe azi, pentru că mâine va fi și mai greu!

La Academia de HR abordăm toate problemele importante de HR și contribuim prin cursurile, workshop-urile, evenimentele și resursele noastre la identificarea, atragerea și păstrarea talentelor în companiile din România!

Află cum se construiește și în ce constă un program bun de retenție și reducerea fluctuației de personal